Jedálne hydinu priamo od výrobcov takmer nenakupujú
V Nitrianskom kraji iba 30 zariadení školského stravovania z ich celkového počtu 583 nakupuje hydinové mäso priamo od slovenských výrobcov, čo predstavuje 5-% podiel. Zvyšných 95 % školských jedální nakupuje hydinu od rôznych sprostredkovateľov, veľkoobchodov a obchodných reťazcov. V ostatných krajoch a v rámci celého Slovenska je tento podiel ešte nižší.
„Z našich prepočtov vyplýva, že v Nitrianskom kraji sa spotrebuje ročne v školských jedálňach 219 ton hydinového mäsa. Iba 11 ton z tejto hodnoty pochádza od slovenských výrobcov a 208 ton je od rôznych priekupníkov a veľkoobchodov,“ uviedol dnes v Bratislave na tlačovej konferencii Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) riaditeľ Daniel Molnár.
V Nitrianskom kraji majú pritom prevádzky dvaja z troch slovenských spracovateľov hydiny.
„Na dodanie takéhoto množstva hydinového mäsa majú naši výrobcovia kapacitu a majú záujem dodať ho,“ zdôraznil s pripomenutím, že mäso sa podáva v školských jedálňach spravidla 3-krát týždenne, z toho hydinové mäso jeden až dva razy za týždeň.
Dobrý deň, musim zareagovať na článok ohľadom nakupovania hydinových výrobkov od naších výrobcov. Prosím Vás, ako mám kupovať slovenské výrobky, keď neviem rozlíšiť náš výrobok od iných výrobcov: napr.výrobcovia chleba,mäsových výrobkov,mliečných výrobkov,alebo iných spotrebných tovarov majú na obaloch a veľkých štítkoch jasne s velkými písmenami zvyraznené , že aký je… Celý komentár »