ČR: Pestovatelia zemiakov možno získajú od budúceho roka novú podporu
České ministerstvo poľnohospodárstva chce spustiť program kvality Q CZ aj u zemiakov, podobne ako je tomu u podpory mliekarenského priemyslu, kam tento rok smeruje 15 miliónov eur (400 miliónov českých korún).
Sebestačnosť na úrovni 70 percent
Na nový program pre pestovateľov zemiakov by mali ísť zo začiatku desiatky miliónov korún, uviedol dnes na tlačovej konferencii námestník českého ministra poľnohospodárstva Jindřich Fialka. Ministerstvo poslalo návrh dotačného programu na notifikáciu Európskej komisii.
Štát sa snaží podporiť pestovateľov, aby plochy zemiakových polí stúpli a zvýšila sa aj sebestačnosť Českej republiky v tejto komodite. Tá je momentálne okolo 70 percent.
Ďalšie európske peniaze získavajú zemiakari každý rok v rámci podpory tzv. citlivých komodít. Pestovatelia majú šancu získať prostriedky aj z Programu rozvoja vidieka, kam chce ministerstvo v lete poslať 150 miliónov eur (4 miliardy Kč). Peniaze ale nebudú určené len pre pestovateľov zemiakov ale aj pre pestovateľov zeleniny, ovocia, chmeľu alebo chovateľov ošípaných a hydiny.
V zime sa do ČR dovážajú zemiaky zo zahraničia
Vlani sa zemiaky pestovali v ČR na 22.894 hektároch, konzumné zemiaky na ploche 14.000 hektárov. Na skoro 6000 hektároch pestovali ľudia zemiaky v domácnostiach.
„Do roku 2030 by tieto plochy mali podľa stratégie ministerstva vzrásť na 21.000 hektárov, plochy zemiakov na výrobu škrobu na 6000 hektárov,“ dodal Fialka.
Dlhodobým problémom pestovateľov je nedostatok skladovacích priestorov. V zime sa do ČR dovážajú zemiaky zo zahraničia, napríklad z Francúzska. Táto situácia trvá prakticky do júna, kedy sa objaví nová úroda skorých zemiakov.
České zemiaky z novej úrody sa objavujú v týchto dňoch na pultoch obchodov. Tohtoročná úroda by mala byť podľa pestovateľov dobrá, pomohli aj zrážky. Na cene sa ale v nasledujúcich mesiacoch odrazí aj to, či bude sucho v zahraničí.
Pestovatelia zemiakov sa ich predaj snažia podporovať napríklad aj zdôrazňovaním kalorickej hodnoty. Tá je pri zemiakoch nižšia ako napríklad u ryže alebo chleba.
Na Slovensku „zemiaky Q“ sa už vyrábajú prostredníctvom regionálnej značky kvality s názvom Spišské zemiaky. Ide o vybrané partie najkvalitnejších odrôd konzumných zemiakov, ktoré v rámci certifikačného procesu, senzorických skúšok splnia podmienky regionálnej značky kvality. Zatiaľ bez podpory pestovateľov ako aj systému, ktorý by mohol prispieť k podpore domácich produktov,… Celý komentár »
Skovensko sa nehodla zobudit pokrok nie je o hladani nepriatela ale o rozume snahe a praci