Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Zaujímavosti

Čo je málo a čo je dosť?

Čo je málo a čo je dosť?
insert_photohttps://www.trhbatovce.sk/galeria/ - Gazdovský trh v Bátovciach.

Metóda LEADER, pomocou ktorej realizujú Miestne akčné skupiny podporu rozvoja vidieka je postavená na siedmich princípoch – spolupráca, partnerstvo, zdola nahor, sieťovanie, inovácie, územný princíp a viacsektorové aktivity. Končeným výsledkom jej aplikácie je pridaná hodnota pre jednotlivca a pre územie. Takto uvedené to znie možno vznešene, možno abstraktne, možno premúdrelo. O čom teda vlastne hovoríme?

Trh Bátovce

V roku 2019 prišla za mnou, vtedy manažérkou MAS Tekov – Hont, skupina farmárov, že by chceli v našom regióne urobiť trhy len pre prvovýrobcov. Pravidelné, aby nemuseli každý víkend cestovať po celej republike, ale aby ľudia vedeli, že tu na tomto trhu nájdu dobré, čisté a férové potraviny. Tak sme spolu vytypovali lokalitu, oslovili starostu a tak vznikol Gazdovský trh v Bátovciach.

Vznikol maximálne LEADERovsky – na základe partnerstva troch sektorov – verejného (obec poskytuje priestor a technické zázemie), súkromného (farmári, ktorí dodávajú produkty) a občianskeho (MAS, ktorá zabezpečuje trh organizačne).

Od začiatku sme postavili trh na veľmi prísnych pravidlách, ktoré vznikli v spolupráci so SLOW FOOD Pressburg a ich trhom v Starej tržnici v Bratislave. Aplikovali sme Kódex potravinových trhov a tvrdo sme pracovali. Prvá odmena prišla v máji 2022, keď Trh Bátovce získal štatút „SLOW FOOD Trh Zeme“ celosvetového hnutia SLOW FOOD. Zrazu sme boli na celosvetovej mape Trhov Zeme.

Druhá odmena prišla s pozvánkou na Svetový Trh Zeme do Turína v septembri 2022. MAS zorganizovala výjazd a náš malý Trh z Bátoviec sa ocitol na 5 dňovom mega Trhu Zeme v Turíne, medzi ďalšími 600 Trhmi a viac ako 2000 producentami z celého sveta. Získali sme neoceniteľné skúsenosti a hlavne nové kontakty.

Odvtedy sa niektorí naši producenti zúčastnili ako hostia na Trhoch Zeme v Taliansku Festa della Pitina  a Festa  Del Pestith.

Inšpirácia

Na základe príkladu z Trhu Bátovce, vznikli a vznikajú v okolí ďalšie trhy, napríklad Kravany, ktoré idú v šľapajach Trhu Bátovce, čiže držia SLOW FOOD track.

Trhy v Kalnej nad Hronom, Tekovských Lužanoch a Kozárovciach, si šľapu svoju vlastnú cestičku. A tak je to v poriadku. Tak ako sme rozdielni ľudia, tak aj naše cesty môžu byť rozdielne, hoci všetci sledujeme rovnaký cieľ.

Brhlovské podlievané buchty

Monika Ježíková – Fotografia zo súťaže Zlaté slnko, Brhlovské podlievané buchty.

Od roku 2016 naša MAS organizuje súťaž vo varení tradičných jedál Dobruo jedlo z Tekova a Hontu. Variace tímy pochádzajú z členských obcí a nosnou myšlienkou je vytiahnuť staré a pôvodné recepty. Druhý ročník vyhrali žienky z Brhloviec s podlievanými brhlovskými buchtami. A odvtedy ako keby dostali krídla. Dnes Brhlovské podlievané buchty požiadali o Chránené zemepisné označenie a teraz v apríli získali v súťaži Zlaté slnko 1. cenu v kategórii pekáreň. V súťaži počas aktuálneho ročníka oceňovali 8 kategórií a z toho 4 víťazi boli z nášho regiónu, z toho traja sú pravidelní účastníci nášho trhu. Každé ocenenie je pre producenta posun vpred, či už marketingový alebo aj obchodný. Je to už na ňom, ako to využije.

Ďalšou témou, ktorú v našom území postupne rozvíjame je moruša čierna. V niektorých našich obciach rastie veľmi vzácny druh moruše – moruša čierna. Preto sme sa zamerali na Kraj moruše čiernej a snažíme sa promovať nie len samotný produkt, ale aj územie a pestovateľov a producentov.  V tomto roku sa podarilo zaregistrovať morušu čiernu do celosvetového zoznamu „Archa chutí“, ktorú vedie hnutie Slow Food.

Vzkriesiť mŕtvolu

Aby sme to zhrnuli. V rámci schválenej stratégie sme mali vytvoriť 15 pracovných miest, nevytvoríme ich. Sme jednou z MAS-iek, na ktorej sa podpísala pandémia, zle nastavené podmienky, neskorý začiatok a nezáujem žiadateľov o projekty. V rámci IROP máme v MAS-ke mizerné čerpanie. V rámci PRV sa snažíme „vzkriesiť mŕtvolu“ a urobiť malý zázrak – dobehnúť nedobehnuteľné. Keď však raz bude niekto hodnotiť činnosť našej (a nie len našej) MAS a samotného projektu cez program LEADER, bude ho zaujímať iba jedno – splnené merateľné ukazovatele a čerpanie finančných prostriedkov na stratégiu. Za pridanú hodnotu vytvorenú v rámci činnosti MAS, ktorá by mala byť alfou a omegou existencie MAS, žiadne „plusové body“ nikto nedostane.

V MAS dávame príležitosť ľuďom

Akú pridanú hodnotu sme teda vytvorili my? V rámci vlastnej činnosti MAS sme priamo ako jeden z organizátorov vytvorili miesto (trh), ktoré už 5 rokov každý týždeň dáva farmárom priestor na predaj svojich produktov, ktoré zabezpečujú ich živobytie. Na trhu predáva zhruba 30 producentov z nášho i širšieho regiónu. Pravidelne sa stretávajú, získavajú medzinárodné skúsenosti a posúva ich to dopredu, napríklad buď priamo na trhy do iných krajín alebo k vzácnym a užitočným oceneniam.

Vďaka spolupráci v MAS sa ich produkty dostávajú na rauty, ktoré organizujú obce alebo spolupracujúce organizácie, ich produkty sa dostávajú do darčekových balíčkov pri rôznych obecných a firemných  príležitostiach. Je to málo alebo je to dostatočná pridaná hodnota?

V rámci animačných aktivít MAS (Dobruo jedlo a Morušový festival) sme vytvorili priestor pre prezentáciu tradičných jedál a produktov z nášho regiónu. Naši aktívni ľudia sa postarali o to, aby naše špeciálne produkty boli chránené a celosvetovo známe. Je to málo alebo je to dostatočná pridaná hodnota?

Bez toho aby bola MAS Tekov – Hont, niektoré aktivity by možno nevznikli vôbec a niektoré by možno boli, ale inak. Kto vie?

To, čo ale viem určite je, že v našej MAS dávame ľuďom príležitosť a oni ju premieňajú doslova na „umenie“. Je to málo alebo je to dosť, aby sme mohli všetci pokojne spať, že práca všetkých zainteresovaných mala a má zmysel?  Že MASky majú zmysel?

Autor článku: Monika Slížiková, bývalá manažérka MAS Tekov-Hont
Zdroj obrázku: https://www.trhbatovce.sk/galeria/ - Gazdovský trh v Bátovciach.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments