Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z ekonomiky

Banskobystrický Urpiner investoval do technológií

Banskobystrický Urpiner investoval do technológií
insert_photoUrpiner - Deň otvorených dverí.

Približne 2 milióny eur investovala do výmeny morálne zastaraného technologického zariadenia v pivovare Urpiner od roku 2007 spoločnosť Banskobystrický Pivovar, a. s. V tomto roku dokončila dva projekty v hodnote asi 800.000 eur. Jedným z nich bolo inštalovanie umývačky fliaš a jej príslušenstva na fľaškovacej linke.

Druhým je komplexná výmena linky na stáčanie piva do sudov, ktorá bola najväčšou rekonštrukciou zariadení na stáčanie piva v histórii tohto pivovaru. Umožní mu zvýšiť konkurencieschopnosť a naďalej zvyšovať kvalitu vlastnej produkcie, pretože linka je najmodernejšou takouto technológiou v strednej Európe, informoval predseda Predstavenstva Banskobystrického Pivovaru, a. s., Branislav Cvik.

Okrem investícií do technologických zariadení pivovar pracuje aj na vývoji nových produktov. Novinkou, ktorú vyrába ako prvý na Slovensku, a ktorú dnes predstavil pri spustení spomínanej linky do výroby, je nápoj Urpiner Radler. Horko-sladký osviežujúci pivný nápoj, ktorý v sebe spája chuť piva Urpiner a exotických citrusových plodov, je vyrobený na čisto prírodnej báze.

“O skúšobnú várku 50 hektolitrov bol medzi odberateľmi veľký záujem a nestačili sme všetkých uspokojiť. Máme už pripravenú ďalšiu várku a do konca roka plánujeme vyrobiť približne 1000 hektolitrov tohto nápoja, o ktorý je záujem aj v Rakúsku a Nemecku. Zatiaľ ho plníme do fliaš a máme v úmysle dodávať ho aj v 10- a 20-litrových súdkoch,” povedal Cvik.

Urpiner plánuje tento rok vyrobiť približne 70.000 hektolitrov piva, väčšinou pre domáci trh. Na export do Maďarska, Rakúska, Fínska a do Kanady by malo ísť asi 5 % jeho produkcie.

Banskobystrický pivovar, a.s., je zakladajúcim členom Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska. Spoločnosť riadia slovenskí manažéri a aj vyprodukovaný zisk zostáva na Slovensku.

Výroba piva v Banskej Bystrici má už viac ako 500-ročnú tradíciu. Siaha ešte do roku 1501, keď bolo mestu udelené privilégium tzv. “varečného” práva. Na týchto tradíciách je založený aj terajší banskobystrický pivovar, vybudovaný v 70. rokoch 20. storočia.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: Urpiner - Deň otvorených dverí.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments