Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Bačova cesta sa úspešne začala na Salaši v Pružine

Bačova cesta sa úspešne začala na Salaši v Pružine
insert_photoautor

Tak, a máme tu už novú ovčiarsku sezónu v plnej nádhere a so všetkým, čo k tomu patrí. V tomto krásnom jarnom období sa začína u našich spotrebiteľov vo zvýšenej miere prejavovať záujem o ovčiarske špeciality a najmä o populárnu májovú bryndzu.

Jednou z propagačných akcií ovčiarov na zvýšenie záujmu o ovčiarstvo a jeho tradičné špeciality je aj tradičná Bačova cesta. V tomto roku OZ Bačova cesta slávi už svoje 10. výročie vzniku a má stále väčšiu a väčšiu popularitu. V tomto roku sa začala svojim podujatím na Salaši v Pružine a to už začiatkom mája a bude pokračovať každý víkend na inom mieste.

Salaš v Pružine pod vedením našej významnej a úspešnej chovateľky oviec pani Oľgy Apoleníkovej aj tento rok pripravil v rámci Bačovej cesty nádherné a bohaté podujatie. V krásnom prostredí a v skvelom počasí pripravili pre návštevníkov bohatý kultúrny, náučný i zábavný program. Podujatie, na ktoré prišlo stovky ľudí z blízkeho okolia, ale aj množstvo ľudí zo vzdialenejších kútov Slovenska, sa už tradične nieslo v duchu osláv tradičnej májovej bryndze a v tónoch folklórnej hudby.

Po začiatočných ľúbivých tónoch fujary podujatie otvorila hlavná organizátorka podujatia pani Oľga Apoleníková. Po nej prítomných privítal aj starosta obce Pružina a predseda OZ Bačova cesta Ing. Ľudovít Urbanovský a neskôr aj primátor mesta Považská Bystrica. Celý poobedňajší program moderoval, a svojimi vtipmi dopĺňal, populárny bača z Liptovskej Lužnej Štefan Črep.

Veľmi zaujímavá bola i ukážka výroby hrudkového syra a rozprávaním o bryndzi vystúpil aj autor týchto riadkov Karol Herian. Popritom pani Apoleníková usporiadala viaceré súťaže so zameraním na syry pre dospelých i pre deti a všetci dostali aj odmenu a diplomy.

Veľkým lákadlom pre návštevníkov bolo bohaté a lákavé občerstvenie. Salaš Pružina pripravil vynikajúce bryndzové halušky z májovej bryndze, bryndzové palacinky, ovčí hrudkový syr, žinčicu, ovčie jogurty a nápoje, a v ponuke bol aj baraní guláš, grilovaná jahňacina, ovčie klobásky a bohatý sortiment alko i nealko nápojov.

Atmosféru dopĺňalo množstvo stánkov s tradičnými výrobkami z dreva, z kože, z drôtu a rôzne maškrty pre deti. Tie využili aj jazdu na koníkoch a zaujali ich aj ukážky hasičského zboru.

Začiatok Bačovej cesty v Pružine sa vynikajúco vydaril, za čo treba poďakovať majiteľke Oľge Apoleníkovej a celému jej kolektívu spolupracovníkov. Stojí za krásnou propagáciou ovčiarstva a učí ľudí konzumovať tradičné i nové špeciality z ovčieho mlieka i mäsa. Samozrejme, že to stojí nielen veľké oduševnenie a zvýšenú námahu, ale aj veľké výdavky, ktoré musí sama znášať. Bude preto potrebné, aby sa našli spôsoby na podporu takýchto celospoločensky prospešných propagácií a Salaš v Pružine môžu spotrebitelia podporiť nákupom jej vynikajúcich výrobkov.

Aby sme boli spravodliví, treba spomenúť, že nielen pani Apoleníková robí dobré meno nášmu ovčiarstvu. Takýchto obetavých ovčiarov je viac a okrem dobrej propagácie dosahujú aj výborné výsledky v chove. Zaujímavé je, že zvlášť niektoré ženy na vedúcich miestach dosahujú nadpriemerné výsledky.

Okrem pani Apoleníkovej za pozornosť stojí pani Anna Beníková z Papradna, Anna Kováčiková z Liptovskej Revúcej, Petra Malaková z Važca a iné. Avšak všetci, čo dokážu dobre hospodáriť a vyrábať dobré výrobky si zasluhujú pochvalu.

V čase, keď naše poľnohospodárstvo prežíva ťažké časy, je každá pozitívna správa k propagácii a rozvoju celého pôdohospodárskeho sektoru veľmi vítaná. Však práve rozvoj živočíšnej výroby a to i ovčiarstva má významný celospoločenský a ešte stále nedocenený vplyv. Vítaná je preto každá iniciatíva, ktorá napomôže k rozvoju nielen živočíšnej výroby ale aj celého poľnohospodárstva a potravinárstva.

Našim cieľom by predsa malo byť postupne obnoviť využívanie našich lúk a pasienkov, zvýšiť stavy zvierat, zvýšiť výrobu domácich a zdravých potravín, obnoviť potravinovú sebestačnosť,  zamestnať ľudí a tak pomôcť k rozvoju nášho vidieka a prispieť k zdravému spôsobu života i výživy ľudí.

Nemôžeme sa spoliehať iba na dovoz potravín zo zahraničia, ale mali by sme viac využívať naše domáce možnosti a naučiť aj našich mladých ľudí, aby pracovali v agrosektore a mali z toho úžitok i radosť. Práve z uvedených dôvodov je veľmi chvályhodné, že sa na Slovensku robia takéto vynikajúce propagačné a aj výchovné podujatia akými je i Bačova cesta.

Autor článku: Ing. Karol Herian, CSc., Žilina
Zdroj obrázku: autor

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments