Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Zaujímavosti

Do domácností sa dostane 200 tisíc kaprov v priebehu piatich dní

Do domácností sa dostane 200 tisíc kaprov v priebehu piatich dní
insert_photoTASR/Roman Hanc - V chovných rybníkoch pri obci Iňačovce v okrese Michalovce pokračuje výlov rýb, ktoré sú určené na vianočný trh. Živé kapry sa po niekoľkotýždňovom monitorovaní presunú do obchodnej siete. Na snímke pracovník drží vyloveného kapra na sádke pri obci Iňačovce, okres Michalovce vo štvrtok 9. novembra 2023.

Predaj živých rýb vrátane prevládajúceho ambulantného predaja je jediný funkčný model, ako uspokojiť dopyt v predvianočnom čase. Slovensko nemá dostatočné spracovateľské kapacity, aby sa v tomto krátkom období mohli ryby v požadovanej kvalite spracovať a rozdistribuovať. Toto je limit, ktorý určuje spôsob predaja. Povedal pre poľnoinfo.sk Milan Mazáň, výkonný riaditeľ Združenia chovateľov rýb na Slovensku.

Na nových miestach

Minulý rok stánky so živými rybami prvýkrát zmizli spred väčšiny supermarketov. Tento rok sa k zákazu Kauflandu, Lidlu a Billy pripojí aj Tesco a Coop Jednota. Zákazníci teda nenájdu živé ryby tam, kde boli zvyknutí, na parkoviskách pred supermarketmi, ale budú ich musieť hľadať na iných miestach. Oproti minutému roku ich bude o niečo viac, lebo chovatelia rýb sa na túto situáciu už mohli lepšie pripraviť.

„Časť kolegov bude predávať živé ryby iba v rámci svojich rybárstiev a kamenných prevádzok, ale časť si vyjednala s mestami alebo s obcami miesta pre ambulantný predaj,“ hovorí Milan Mazáň.

Stánky by mali byť v každom väčšom meste. Podľa Milana Mazáňa bude cena živých rýb rovnaká ako minulý rok – v priemere 6,50 eur za kilogram živej ryby.

Podľa oficiálnych štatistík sa na Slovensku spotrebuje 600 ton kaprov ročne a asi 90 percent z nich cez Vianoce. V prepočte to znamená, že sa v čase Vianoc sa na Slovensku predá približne 200 tisíc kaprov.

Spracované v supermarkete

Rozhodnutie supermarketov nepovoliť predaj živých rýb vo svojich priestoroch v každom prípade mení obchodný model bežný v uplynulých rokoch. Podľa obchodnej logiky by sa mal predvianočný predaj kaprov čiastočne presunúť do supermarketov – ale minulý rok sa to nedialo, ponuka bola slabá. Chladené kapry boli v nich predražené, v ponuke dominovali morské ryby z dovozu, ktoré boli oveľa lacnejšie.

„Až 90 percent kapra v rámci celoročnej spotreby sa predá v rámci štyroch až piatich dní v predvianočnom období. Otázka je, ako vybudovať spracovateľskú kapacitu a logistiku, aby to fungovalo. To jednoducho nejde,“ hovorí Milan Mazáň.

Zároveň podľa informácií od spracovateľov rýb hovorí, že supermarkety mali tento rok veľmi vysoké požiadavky na spracovanie, ktoré nedokázali domáci producenti naplniť.

„Sú známe prípady z minulého a predminulého roka, keď si supermarkety zadali požiadavku na spracovanie rýb do morských spracovateľských prevádzok. V Poľsku prepli na takzvaný sladkovodný program a už koncom novembra spracovávali kapry, chladili ich, stabilizovali rozkladné procesy a následne to predávali ako čerstvú rybu,“ opisuje M. Mazáň.

Minulý rok boli napríklad v ponuke viacerých supermarketov kapry z Chorvátska po iné roky aj z Číny.

Tradičný model

„Tradícia predaja živých rýb v predvianočnom období je stará asi sto rokov, vznikla v čase, keď ešte neboli také možnosti konzervovania a chladenia rýb ako dnes. V súčasnosti má tento model svoje miesto práve preto, že dopyt pred Vianocami je enormne veľký,“ vysvetľuje.

Minulý rok bol zákaz predaja živých rýb pred supermarketmi sprevádzaný kampaňou aktivistov, ktorí kritizovali výlov rýb, ich prepravu, držanie v kadiach počas predaja a po nákupe u zákazníka i spôsob ich zabitia. Rovnaké argumenty však platia aj pri chove rýb na spracovanie – ryby treba nejakým spôsobom odchytiť, prevážať a usmrtiť. Rozdiel je iba v poslednom kroku, keď si zákazník kúpi živú rybu, v igelitke ju donesie domov, kde ju drží vo vani a usmrtí – častokrát nekvalifikovaným spôsobom. Podľa M. Mazáňa si chce rybu odniesť domov živú len asi päť percent zákazníkov, väčšina si nechá rybu usmrtiť a vypitvať priamo u predajcu.

„Je tu určite sporný moment, kde máme určité rezervy. Ryby sú živé tvory a môžu pri tejto manipulácii pociťovať určité nepohodlie alebo diskomfort. V každom prípade aj táto otázka je už dosť dobre ošetrená zákonmi a predpismi. Predajcovia ponúkajú službu odborného usmrtenia v súlade s veterinármi pravidlami,“ vysvetľuje.

Štátna veterinárna a potravinová správa vykonala minulý rok 50 kontrol a ani pri jednej sa nezistilo porušenie týchto pravidiel.

Milan Mazáň si myslí, že zákazník by mal mať aj tú možnosť, aby si kúpil rybu živú.

„Môže mať na to náboženské, alebo zdravotné dôvody, napríklad ľudia s histamínovou intoleranciou môžu konzumovať iba mäso zvierat bezprostredne po porazení. Ale je tu aj skupina ľudí, ktorých starí rodičia a rodičia kupovali živé ryby a chcú odovzdať ďalej tento druh tradičného správania svojim deťom. Nechápem prečo by sme mali siahať na ich nákupné práva, zvyklosti a tradície,“ hovorí.

Najviac rýb sme mali z Čiech

Na Slovensku chováme ryby podľa zväzu chovateľov rýb na celkovej rybničnej ploche okolo 2 040 hektárov. Podľa Štatistického úradu približne 75 percent živých a kaprovitých rýb na Slovensko dovážame z Českej republiky. Kým v Českej republike ročne vyprodukujú okolo 20-tisíc ton tržných rýb, na Slovensku je to desaťnásobne menej, len okolo 2000 ton. Česko polovicu svojej produkcie rýb vyváža, my na Slovensko ročne dovážame 15-tisíc ton morských a sladkovodných rýb.

Autor článku: Klaudia Lászlóová - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: TASR/Roman Hanc - V chovných rybníkoch pri obci Iňačovce v okrese Michalovce pokračuje výlov rýb, ktoré sú určené na vianočný trh. Živé kapry sa po niekoľkotýždňovom monitorovaní presunú do obchodnej siete. Na snímke pracovník drží vyloveného kapra na sádke pri obci Iňačovce, okres Michalovce vo štvrtok 9. novembra 2023.

5 2 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
no hrúza
no hrúza
15. december 2023 17:14

Na jednej strane drevárske a poľovnícke mafie, profesionálni klamári, na druhej strane ideologický fanatici, ktorí vlastným bláznovstvám naplno uverili. Čo je horšie? Fanatikov všade počuť, že sa zdá, ako by ich bolo viacej, mafiáni sú šikovne potichu. Čo je horšie? Od mantinelu k mantinelu Slovensko potrebuje, aby za neho hovorili… Celý komentár »