20 rokov značky kvality, galavečer bude až o rok
Značka kvality SK oslavuje tento rok 20 rokov svojej existencie. Založená bola v roku 2004 a odvtedy toto označenie získali tisíce výrobkov. Aktuálne je držiteľom Značky kvality približne 1226 produktov, ktoré musia spĺňať stanovené kritériá – okrem iného to, že najmenej 75 percent surovín na výrobu daného produktu musí pochádzať zo Slovenska a v rámci našej krajiny musí prebehnúť aj celý proces spracovania produktu. Aktuálne získalo Značku kvality SK prvého alebo druhého stupňa 39 ďalších výrobkov. Osvedčenia si prebrali počas nitrianskeho Agrokomplexu. Emblém Značky kvality SK sa tak objaví napríklad na obale raňajkových cereálií spoločnosti Arika, burgrových rajčín od Branislava Oremusa – Slovkvet či na viacerých baleniach morčacích prsných rezňov od firmy Hydina Kubus.
„Každého z vás, kto získa toto ocenenie, si vážim v tom, že nabral odvahu, chce do toho ísť, chce si ísť pre tento emblém. Za ministerstvo pôdohospodárstva poviem, že budeme robiť všetko pre to, aby sme Značku kvality podporovali. Vážim si každého, kto robí všetko pre to, aby Značku kvality mal, aby mal slovenské výrobky, dodržuje stanovené limity. Myslím si, že toto je správna cesta,“ vyjadril sa v príhovore minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč.
Mliečne aj mäsové výrobky
Osvedčenie o udelení Značky kvality SK si z jeho rúk prevzali aj zástupcovia spoločnosti Hriňovská mliekareň Koliba za dva druhy polooštiepku údeného, či chovatelia a producenti ovčích jogurtov z firiem BioEn z oblasti Gemera a z PD Liptovské Revúce. Tradície Kysúc z Oščadnice si Značku kvality SK zas uvedú na žinčici a ovčej bryndzi, spoločnosť Istermeat na mangalicovej klobáse a tradičnej údenej slanine s rascou, firma Jinex zas na Premium párkoch spod Dubňa. Zabodovali aj viaceré mäsové výrobky z Pravotíc.
„Značku kvality vnímame veľmi pozitívne. Je to ocenenie našej práce a povzbudenie do tej ďalšej, a to nielen pre mňa, ale pre všetkých kolegov, ktorí sa na tom podieľajú. Všetky naše výrobky pochádzajú z nášho chovu, ktorý spracúvame v celom objeme,“ skonštatoval po prevzatí osvedčení Ľuboš Podoba, predseda PD Brezina Pravotice.
Práve družstvo obhospodarujúce asi 1300 hektárov a venujúce sa živočíšnej výrobe si minister pri príhovore vzal aj za príklad toho, čo si zasluhuje podporu.
„Toto sú družstvá, ktoré na ministerstve chceme podporovať. Ja nechcem podporovať poľnohospodára, ktorý má 1300 hektárov a povie – ja pestujem len pšenicu, jačmeň a kukuricu a to je všetko, a to vyvážam do iných krajín. Nie. Ja chcem podporovať takého, ktorý pracuje, robí a vyrába,“ zviedol minister Richard Takáč.
Ryby, med aj pečivo
Výrobky, ktoré získali Značku kvality SK sa rozšírili aj o viaceré produkty Rybárstva Stupava, Mraziarní Sládkovičovo, Trenčianskych minerálnych vôd či Liptovských pekární a cukrární Včela. Zaujali aj pekárske výrobky z Košíc v podobe kváskového chleba a buchiet.
„Značka kvality pre nás znamená robiť veci lepšie. Na trhu je veľmi veľa výrobkov a toto je možnosť sa trochu odlíšiť od ostatných. Preto si túto značku ceníme. Naše výrobky sú primárne zo slovenských surovín, aj keď je pravdou, že v poslednom čase vnímame, že dodávateľov surovín je pomenej,“ uviedol Juraj Dovhun, junior manažér kvality a vývoja spoločnosti Vamex z Košíc.
Značku kvality SK druhého stupňa získal Skalický trdelník aj kvetový včelí med zo Včelej farmy Baloga. Prvý stupeň zas získal radler s nulovým obsahom alkoholu a príchuťou citróna.
„Je to známka toho, že to, čo robíme, robíme dobre. Príchuť citróna máme už 13 rokov, rovnako radlery ponúkame už 13 rokov a práve citrón bola prvá naša príchuť. A stále je to príchuť, ktorá je medzi konzumentmi najobľúbenejšia,“ uviedla Helena Windisch, hovorkyňa Heinekenu Slovensko.
Bude galavečer?
Celkovo sa tento rok dekréty Značky kvality SK dostali k výrobkom od osemnástich agropotravinárskych spoločností. Ich udeľovanie sa konalo v tradičnej komornej atmosfére, bez väčších osláv či prítomnosti bežnej verejnosti. Práve to by chcel šéf agrorezortu v budúcnosti zmeniť.
„Značka kvality by si zaslúžila aj galavečer,“ vyjadril sa na pódiu pred prítomnými minister.
Následne sa zamyslel, ktorý deň výstavy Agrokomplex by v budúcom roku mohol byť najvhodnejším a obrátil sa priamo na riaditeľa štátneho podniku Jozefa Pavleho, sediaceho medzi prítomnými.
„V sobotu večer bude galavečer pre Značku kvality, pán riaditeľ. Takže chcem vás poprosiť aj s kolegami z ministerstva, dať tomu honor, že to nie je niečo, čo niekto dostane len tak,“ dodal Richard Takáč.