Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

ZCHOS: Počty ošípaných v slovenských chovoch prestali klesať

ZCHOS: Počty ošípaných v slovenských chovoch prestali klesať
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Stalo sa už akousi každoročnou záležitosťou, že chovatelia ošípaných zaznamenávajú straty a nižšie počty ošípaných. Kým v roku 1990 sme v oblasti bravčového mäsa vyrábali celú potrebu Slovenska, dnes sme sebestační približne na štyridsať percent a ostatné musíme doviezť zo zahraničia. Percento dovezeného mäsa sa logicky zvyšuje. No po rokoch stagnácie prišla konečne zmena. Štatisticky sa za rok 2012 už vykazuje ustálenie, až mierne zvýšenie počtu ošípaných v slovenských chovoch.

Aj to konštatoval predseda Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku (ZCHOS) Andrej Imrich: „Po naštartovaní istých podporných mechanizmov z rezortného ministerstva bolo pozitívom aj sprísnenie sledovania dovozu bravčového mäsa zo zahraničia. Podobne aj sledovanie importu v oblasti hotových výrobkov. Spotrebitelia veľmi citlivo vnímali informácie o výrobkoch zo zahraničných spracovateľských podnikov, kde bola kvalita nižšia ako z domácich výrobných podnikov. U ošípaných sa väčšinou dovážali staré mrazené mäsá, alebo časti tiel, ktoré v minulosti išli do kafilérie. Dnes dokážu spracovatelia z týchto častí tiel všetko zrealizovať, a to aj vďaka súčasným technológiám pridávania rôznych chuťových látok do suroviny,“ uvažuje Andrej Imrich o tom, čo všetko mohlo mať vplyv na väčší záujem o slovenské mäso.

 „Rozhodujúci vplyv na výrobu bravčového mäsa má pomer vstupov a výstupov. V roku 2012 boli vstupy relatívne nižšie, boli priaznivejšie podmienky, a tak výrobná cena bola prijateľná. Cena sa počas roka z dôvodu neúrody a tým aj rastúcich cien kŕmnych zmesí neustále zvyšovala, takže pozitívny efekt nebol až taký, ako sme očakávali. Napriek tomu by chovatelia ošípaných v roku 2012 nemali skončiť v strate, čo je po dlhých rokoch konečne pozitívna informácia. Mnoho podnikov má rezervy na okamžité zvyšovanie počtu ošípaných, hneď ako sa dlhodobo stabilizuje situácia na trhu. Celkovému pozitívnemu vývoju by mala napomôcť aj legislatíva,“ hovorí Andrej Imrich, podľa ktorého ďalší pozitívny vývoj načrtáva i možná spolupráca s obchodným reťazcom Billa, ktorý prejavil záujem o mäso z domácich chovov a svoj obchodný úspech by budoval aj domácom pôvode výrobkov.

Autor článku: Karol Vrbský - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrárnik z HN
agrárnik z HN
17. január 2013 10:18

Z veľkého exportéra jatočných ošípaných sa zo Slovenska stala importérska krajina – to je výsmech pre všetky reformy, reštrukturalizácie, reviatlizácie, transformácie a bohvie čo ešte tu bude. Zdravý sedliacky rozum a roľnícka česť je potlačená a výsledok je istý sme krajina, kde po roku 2020 bude ošípaná ohrozený druch a… Celý komentár »