Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z ekonomiky

Výkupné parametre jačmeňa bude treba prehodnotiť

Výkupné parametre jačmeňa bude treba prehodnotiť
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Žatva v okrese Levice sa v najbližších dňoch skončí. Dobre rozbehnuté žatevné práce pozastavili koncom minulého týždňa dažde, napriek tomu už poľnohospodári pozberali úrodu repky, do poslednej fázy sa dostali zbery pšenice a jačmeňa.

„Problémové sa zdajú kvalitatívne parametre najmä u sladovníckeho jačmeňa, kde sa budú musieť prehodnotiť jeho výkupné parametre. V opačnom prípade hrozí nedostatok tejto suroviny,“ konštatoval riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Leviciach Radoslav Beluš.

Tohtoročná žatva je charakterizovaná podstatne nižšími úrodami ako v minulom roku. V okrese Levice dosiahla minuloročná produkcia základných obilnín 175.924 ton, v tomto roku je zatiaľ o takmer 51.000 ton nižšia. Poklesli aj ich pestovateľské plochy z minuloročných 50.974 hektárov na súčasných 42.229 hektárov.

Len u jarnej pšenice a ovsa pestovateľské plochy mierne vzrástli, všetky ostatné plodiny sa pestujú na nižšej výmere.

Pšenica je v súčasnosti pozberaná na vyše 80%, produkcia predstavuje 80.392 tony, čo je o 33.000 ton menej ako vlani. Úrodnosť medziročne poklesla zo 4,36 na 3,88 tony z hektára.

Jačmeň je pozberaný na zhruba 85%, produkcia 37.439 ton poklesla medziročne o zhruba 24.000 ton. Úrodnosť dosahuje 3,17 oproti vlaňajšej 3,82 tony z hektára.

Zber repky je ukončený, z pozberanej plochy 13.291 hektárov pozberali poľnohospodári 26.980 ton úrody, čo je o približne 6000 ton menej ako vlani. V dôsledku júnových záplav nebolo možné alebo ekonomicky efektívne pozberať v regióne zhruba 860 hektárov plodín.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1523 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments