Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

ÚHS: Sme schopní zaistiť 80-% sebestačnosť vo výrobe hydiny

ÚHS: Sme schopní zaistiť 80-% sebestačnosť vo výrobe hydiny
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Hydinári v SR sú schopní v prípade potreby zabezpečiť 80-% sebestačnosť Slovenska vo výrobe hydiny. Súčasná sebestačnosť je na úrovni približne 54 %, naštartovaním zakonzerovaných kapacít by ju v krátkom čase vedeli zvýšiť na 65 až 70 %. Uviedol to dnes na tlačovej besede v Bratislave riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár v reakcii na cieľ Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR dosahovať 80-% podiel potravín slovenského pôvodu na pultoch v SR.

V roku 2011 sa na Slovensku podľa neho spracovalo 56.688 ton hydiny, za 11 mesiacov 2012 to bolo 50.318 ton. Pri odhade na 12 mesiacov sa teda vlani spracovalo 54.000 až 55.000 ton hydiny, čo by predstavovalo v roku 2012 medziročný pokles na úrovni 3,2 %.

„Situácia sa teda čiastočne stabilizovala. Momentálne pri určitých stimuloch je možné uvažovať o rozširovaní výroby hydiny k úrovni 80 % spotreby, ktorá je na Slovensku 104.303 ton. Pre 80-% sebestačnosť musíme vyrobiť hydinu v množstve 83.442 ton, čo by znamenalo nárast produkcie hydinového mäsa o 26.700 ton za rok,“ spresnil Molnár.

Zvýšenie výroby hydinového mäsa na 80 % dokážu v súčasnosti zabezpečiť podľa neho tri existujúce spracovateľské prevádzky na Slovensku, ktoré dnes nevyužívajú svoje výrobné kapacity na 100 %. Musia však byť splnené podmienky zvýšenia využitia kapacít, a tými je odbyt hydiny v obchodných reťazcoch na Slovensku a dostatok živej hydiny. Prvotnú výrobu živej hydiny v SR v súčasnosti zabezpečuje 6 producentov – chovateľov brojlerových kurčiat.

Molnár zároveň informoval, že v roku 2011 sa vyrobilo na Slovensku 83.895 ton živej hydiny, za 11 mesiacov 2012 to bolo 71.258 ton.

„Odhadom sa teda za rok 2012 vyrobilo 77.700 ton, čo by znamenalo medziročný pokles o 7,4 % vo výrobe živej hydiny,“ podotkol.

 

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrárnik z HN
agrárnik z HN
8. február 2013 9:34

Problém hydinárov vytvára u prostého roľníka rozčarovanie. Buď zaplače, alebo sa len tak popod fúzy usmeje. Chov dydiny bol po roku prešiel historickým vývojom od malokapacitnej výroby až po doslova priemyselnú výrobu. Sofistikované technologické postupy potvrdili, že výroba brojlerových kurčiat na Slovensku je už prepracovaná a nemala by robiť vrásky… Celý komentár »