Zadajte hľadaný výraz

Branding Ematech 2020-07 LEFT
Branding Ematech 2020-07 RIGHT
Branding Ematech 2020-07 TOP
Článok dňa Nezaradené

Tradičné ľadové víno z Topoľčianok nebude

blank

Vinárom z Topoľčianok sa prvýkrát v 15-ročnej histórii nepodarilo dorobiť ľadové víno. Počasie totiž neprinieslo vhodné podmienky.

„Bola to trošku bieda. Vidíme všetci, aká bola zima. My sme hádam ani sneh nemali. Dvakrát sme sa snažili o ľadový zber, bola priaznivá predpoveď, ale ani raz nám to nevyšlo, lebo bolo len okolo 6 a pol stupňa pod nulou. Ani raz sme nepresiahli mínus 7 stupňov,“ skonštatoval výrobný riaditeľ Miloš Ševčík.

Vinári pritom do poslednej chvíle dúfali, že sa ľadový zber podarí. V minulých rokoch zvykli ľadové víno oberať v rozmedzí od 4. decembra do 27. januára. Tento rok potrebné teploty nepriniesol ani prelom januára a februára.

Bude z neho hrozienkový výber

„Už sme nevydržali a urobili sme taký valentínsky zber. Kým teplota bola do 10 stupňov, hrozno ešte pomaly vysychalo, ale keby to presiahlo 12 stupňov, už by to bola otázka 2-3 dní a nebolo by vo vinici nič. Preto sme sa rozhodli, že to oberieme. Keďže bolo dlho na koreni, bola toho asi len pätina oproti ľadovému zberu. Veľa popadalo na zem, nakŕmili sme vtáky, ale napriek tomu sme obrali asi 2-3 tisíc kilogramov,“ dodal Ševčík.

Hrozno teda nevyšlo celkom na zmar. Bude z neho hrozienkový výber.

„Vylisovali sme ho a čo sa týka parametrov, vyzerá to celkom slušne. Dosiahlo cukornatosť okolo 35 stupňov, aj kyseliny boli na peknej úrovni. Chuť muštu bola niečo medzi slamovým a ľadovým vínom a zaujímavá bola aj vôňou. Momentálne mušt kvasí a uvidíme po vykvasení,“ vysvetlil vinársky technik Jozef Záhorský.

Chuť neľadového vína sa ukáže zrejme až v apríli. Keďže pôjde o prirodzene sladké víno, jeho výroba potrvá tiež dlhšie ako pri bežnom. Aj napriek sklamaniu z chýbajúceho ľadového zberu sa však vinári z Topoľčianok snáh nevzdajú ani v budúcnosti.

„Určite budeme pokračovať. Keď sa pozrieme na minulé roky, ľadový zber sme robili aj začiatkom decembra, a už aj koncom januára. Nemôžeme povedať, že aktuálna situácia by svedčila o nejakom výraznom globálnom oteplení,“ myslí si Ševčík.

„Zimy sa striedajú. Pred dvomi rokmi bolo dva týždne dvadsať stupňov pod nulou aj vo februári. Takže ja by som ešte nerobil nejakú paniku. Nejaký ten rok sa určite ešte bude dať ľadové víno aj v Topoľčiankach dorobiť,“ dodal Záhorský.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Miloš Ševčík (vpravo).

Odber nových článkov na e-mail

blank

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1574 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.