Štát roky znevýhodňuje našich mäsiarov voči zahraničným. Zmení sa to konečne?
Rastúce ceny energií doliehajú na producentov potravín naprieč celým sektorom. Faktúry za energie sú v mnohých prípadoch päť či desaťkrát vyššie, ako pred rokom. Potravinári sa obzerajú po možnostiach, kde a ako ušetriť, aby nárast nemuseli do takej vysokej miery prenášať do spotrebiteľských cien. Tie rastú už celé mesiace a našich producentov stavajú do problémovej situácie, ak zahraničné produkty dokážu cenu stále udržať na nižšej úrovni.
Rozdiel v teplotách prinesie úsporu
So svojím návrhom prichádza aj Slovenský zväz spracovateľov mäsa, ktorý žiada otvorenie vyhlášky určujúcej teploty skladovania pre mäsové výrobky. Práve zmeny teplôt by spracovateľom mohli pomôcť ušetriť peniaze, ktoré musia vynakladať na energie.
„Slovenský zväz spracovateľov mäsa vykonal v mesiaci máj 2022 podrobný prieskum slovenského trhu, ktorý potvrdil, že zahraniční výrobcovia uvádzajú na slovenský trh mäsové výrobky s vyššími teplotami skladovania bez toho, aby bola ohrozená bezpečnosť konečného spotrebiteľa,“ uvádza výkonná riaditeľka zväzu Eva Forrai.
Rozdiel v teplotách je pritom podľa nej výrazný.
„Mäsový výrobok zo zahraničia môže byť skladovaný do +7°C, pretože napríklad v Českej republike, Poľsku alebo Maďarsku si skladovacie podmienky určuje výrobca na základe testov trvanlivosti. Avšak na Slovenku sú teploty striktne stanovené vyhláškou o mäsových výrobkoch pre skupinu mäkkých, pečených, varených a tepelne opracovaných solených mias vrátane šuniek do +4°C,“ uvádza Eva Forrai.
Obava o záujem obchodu
Podľa zväzu spracovateľov mäsa sa tak na pultoch priamo pred spotrebiteľom stretávajú podobné výrobky s rozdielnymi chladiacimi podmienkami. Vplyv to môže mať aj na to, že sa tie slovenské postupne vytratia.
„Obchod možno radšej uprednostní zahraničného výrobcu pred slovenským, nakoľko nemusí zabezpečovať extra chladiace podmienky v obchodoch, čo je hlavne pri súčasných cenách energií výhodou. Zároveň vyhláška stanovuje aj skladovacie podmienky pre mäsové výrobky u výrobcu, čo navyšuje aj jeho náklady na energie a navyšuje cenu mäsového výrobku,“ upozornila výkonná riaditeľka.
Štát sa zaviazal k riešeniu už vo februári
Zväz sa pritom už pred letom obrátil aj na ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka s požiadavkou na zmenu legislatívy. Tá by pomohla slovenským výrobcom v konkurencieschopnosti, aj v šetrení nákladov, z čoho by v konečnom dôsledku mohol profitovať spotrebiteľ.
Do diskusií sa zapojila aj Potravinárska komora Slovenska, ktorá návrh spracovateľov mäsa tiež podporuje. Zmena je podľa nej potrebná čo najskôr, nakoľko náklady na energie rastú neustále.
Štát sa k riešeniu tejto témy zaviazal ešte vo februári tohto roka, kedy rezort pôdohospodárstva na základe uznesenia vlády dostal za úlohu vyhlášku zmeniť, a to v súlade s deklarovanou snahou na zlepšenie podnikateľského prostredia. Dosiaľ sa do praxe zmena nedostala, rezort však avizuje, že sa tak stane.
„MPRV SR súhlasí so zmenou skladovacích podmienok a novela preto obsahuje aj úpravu skladovacích teplôt mäsových výrobkov, a to tak, ako vyplynulo z predbežných rokovaní so zainteresovanými subjektami. Novela prešla vnútorným pripomienkovým konaním a v blízkej dobe bude postúpená na medzirezortné pripomienkové konanie,“ uviedol tlačový odbor ministerstva.
Kedy sa zmeny dostanú do praxe, zostáva otázne. Medzirezortné pripomienkové konanie a jeho vyhodnotenie môže trvať niekoľko týždňov, schválenie novely vládou a jej uvedenie do praxe zaberie ďalší čas.