Nové vedenie, ale kontinuita v prioritných témach
Najväčšia organizácia agropotravinárov si po troch rokoch zvolila nové vedenie. Takmer 140 delegátov Valného zhromaždenia SPPK tak rozhodlo aj o ďalšom smerovaní agropotravinárskej organizácie, ktorá je u nás ako jediná zriadená aj zákonom. Do jej čela sa postavil doterajší výkonný podpredseda Andrej Gajdoš. Za priority označil rozvoj samotnej komory, podporu špeciálnej rastlinnej a živočíšnej výroby, udržanie štátnej pomoci aspoň na doterajšej úrovni, podporu potravinárstva a pokračujúci boj proti dovozom z tretích krajín aj neprimeraným zeleným opatreniam.
„Potešujúce pre mňa je, že za mnou stojí káder silných ľudí a osobností. Úzke vedenie komory už možno nazvať širším vedením. Sú tu ľudia, ktorí sú z praxe, rozumejú problematike, rozumejú cieľom, ktoré chcú dosiahnuť a aj vedia, ako ich dosiahnuť. My tu vystupujeme ako jeden tím a ako jeden tím budeme aj pracovať,“ skonštatoval na margo nového zloženia rozšíreného predstavenstva komory nový predseda.
V minulosti malo predstavenstvo 18 členov, aktuálne ich je 20. V samotnom úzkom vedení zostáva prvý podpredseda, ktorým sa stal Emil Macho. Ten komoru viedol v uplynulých šiestich rokoch. V aktuálnej voľbe sa o najvyššiu stoličku neuchádzal.
„Myslím si, že po šiestich rokoch je zmena úplne prirodzená. Sám cítim, že nová krv v komore môže prispieť aj k novému pohľadu na veci, a možno aj ku kritickejšiemu pohľadu. Zostávam v úzkom vedení, takže kontinuita je tu zaručená, ale môj dôvod nekandidovať bolo skutočne to, že bola potrebná zmena. Tak ako aj politici často hovoria, že nie sme prilepení k stoličke, tak je dobré aj takouto vecou ukázať, že netreba o tom len hovoriť, ale niekedy možno aj prijať vlastnú zodpovednosť. Šesť rokov stačilo, nový pohľad je veľmi dôležitý,“ dodal Emil Macho po rokovaní Valného zhromaždenia SPPK.
V úzkom vedení komory zostávajú aj štyria podpredsedovia – pre poľnohospodárstvo a služby to sú Miroslav Štefček a Jozef Šumichrast. Podpredsednícke stoličky pre potravinárstvo a obchod zastanú Marián Šolty a Daniel Molnár.
„V rámci potravinárstva sme ešte nikdy nezažili notifikovanú štátnu pomoc. Všetko doteraz boli len náhradné riešenia cez takzvanú potravinársku zelenú naftu, ale originálna a notifikovaná štátna pomoc pre nás nebola nikdy pripravená. Takže čakáme konečne, že aj v tomto smere z toho niečo bude. Potrebujeme podpory, aby sme nemuseli čakať, že nám niekto milostivo niečo prisype, ale potrebujeme, aby to bolo regulárne a aby s tým bolo počítané aj v štátnom rozpočte,“ skonštatoval Marián Šolty na margo potreby riešenia potravinárskych tém.
Valné zhromaždenie SPPK do rozšíreného predstavenstva dosadilo zástupcov poľnohospodárov, služieb v poľnohospodárstve, potravinárov, vedy, výskumu aj školstva. Zástupkyňou vzdelávania v predstavenstve SPPK sa stala Klaudia Halászová, rektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Vzdelávanie a prenos inovácií označili členovia vedenia komory za ďalšiu z priorít pre slovenské agropotravinárstvo.
Predsedom Dozornej rady SPPK sa stal Róbert Kovács. V samotnej dozornej rade bude okrem zástupcov poľnohospodárov a potravinárov aj predstaviteľ bankového sektora, čo by podľa komory malo zabezpečiť pružné reagovanie na dianie v tomto odvetví národného hospodárstva.