Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Samosprávny kraj vyzval roľníkov, aby sa stali dodávateľmi pre ich zariadenia

Samosprávny kraj vyzval roľníkov, aby sa stali dodávateľmi pre ich zariadenia
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - predseda BBSK Ján Lunter (vpravo) na návšteve PD Očová.

Banskobystrický samosprávny kraj vyzval v stredu lokálnych farmárov, poľnohospodárov a producentov, aby sa stali dodávateľmi potravín pre jeho zariadenia. Ide o zákazky v celkovej ročnej hodnote odhadovanej na viac ako 3,5 milióna eur.

“Veľká časť z potravín, ktoré sa na stoly stredoškolákov či klientov krajských zariadení dnes dostávajú, pochádza zo zahraničia. Chceme, aby sto percent surovín, pri ktorých to klimatické podmienky umožňujú, pochádzalo od našich lokálnych producentov. Ak ste farmár, alebo ním chcete byť, chceme, aby ste dodávali pre nás,” konštatoval podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

V kuchyniach stredných škôl a zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK sa ročne spotrebuje viac ako milión kusov vajec, 84.000 kilogramov cibule a 185.000 kilogramov bravčového mäsa. Uprednostniť potraviny z lokálnych zdrojov budú môcť “župné” zariadenia vtedy, keď budú ich dodávateľom registrované sociálne podniky.

Súčasťou výzvy, ktorej detaily nájdu záujemcovia na stránke www.bbsk.sk/vyzva, je preto ponuka pomoci od Rozvojovej agentúry BBSK pri založení sociálneho podniku.

“Na stránke kraja možno nájsť všetky potrebné údaje o tom, koľko kilogramov jednotlivých surovín a v akej nákupnej hodnote dnes krajské zariadenia nakupujú. Je to rozdelené po okresoch a po surovinách, čo pomôže pri vytvorení podnikateľského plánu, s ktorým možno žiadať o registráciu sociálneho podniku,” reagoval Milan Vaňo, špecialista na sociálnu ekonomiku Rozvojovej agentúry BBSK.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - predseda BBSK Ján Lunter (vpravo) na návšteve PD Očová.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments