Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Rastlinná výroba Z domova

Rok 2019 priniesol priemernú úrodu obilnín. Sladovníci budú musieť jačmeň dovážať

Rok 2019 priniesol priemernú úrodu obilnín. Sladovníci budú musieť jačmeň dovážať
insert_photoKomAgrartechnik

Úroda hustosiatych obilnín je pozbieraná takmer na celom území Slovenska. Dozber pokračuje len v lokalitách, ktoré postihli nepredvídané udalosti. Čísla sú však takmer konečné a hovoria o priemernej sezóne.

Viac ako polovicu dopestovanej pšenice musíme umiestniť na zahraničných trhoch

„Potvrdzuje sa a stáva sa pravidlom, že tu máme veľké regionálne rozdiely, ktoré súvisia aj so zmenou klímy, ktorú pociťujeme aj na Slovensku. Podľa našich monitoringov, ktoré realizujeme v 38 regionálnych štruktúrach vidíme, že už sa stáva pravidlom, že každý rok je skoro 10-percent celej poľnohospodárskej pôdy postihnutých nejakými okolnosťami, ktoré poľnohospodári nevedia ovplyvniť. Či už je to ľadovec, či sucho, máme obrovské problémy za posledné roky s hrabošmi aj škodami lesnou zverou,“ uviedol Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Na Slovensku je 1,9-miliónov hektárov poľnohospodárskej pôdy, z toho 1,4 miliónov hektárov tvorí orná pôda. Na tej tohtoročná úroda dosiahla priemerné hodnoty.

„Pšenicu sme tento rok pestovali na asi 400-tisíc hektároch. Priemerná úroda na základe monitoringu sa ukazuje na úrovni 4,9-ton z hektára. Úroda je nižšia o 8-percent ako vlani a nižšia aj ako päťročný priemer,” hovorí Emil Macho.

Na Slovensku sa urodilo asi 2-milióny ton potravinárskej a kŕmnej pšenice. Jej domáca spotreba dosahuje 800 tisíc ton, zvyšok putuje na export. Cena je však v tomto roku pomerne nízka. Spôsobuje to nadprodukcia v západnej Európe, najmä vo Francúzsku, ktoré v tejto sezóne dosiahlo svoju historicky druhú najvyššiu úrodu pšenice. Do cien zasahuje aj produkcia Ruska a Ukrajiny, ktorá mieri na trhy v severnej Afrike.

„Čiže v Európe je prebytok pšenice, ktorý tlačí ceny nadol a slovenský poľnohospodár, bez ohľadu na to, akú má úrodu, nedosahuje ekonomické výsledky, ktoré by mal dosahovať,“ informuje predseda SPPK.

Jačmeň sypal viac, kvalita je však horšia

Nižšiu úrodu ako vlani sme dosiahli aj v repke. Pestovala sa na 145-tisíc hektároch, výnos z hektára dosiahol asi 2,8 tony. Úroda je oproti minulému roku nižšia o 5-percent, v rámci päťročného priemeru zaostáva o 9 percent.

„Čo sa týka ďalších plodín, raž poskytla priemernú úrodu, o 2-percentá vyššiu ako minulý rok, výnos 3,6 tony z hektára. Potom ovos, ktorý poskytol úrodu nižšiu o 5-percent v porovnaní s minulým rokom a o 7-percent nižšiu v porovnaní s päťročným priemerom. Tritikale výnos 3,62 tony na hektár a poskytlo priemernú úrodu o 5-percent nižšiu ako vlani,“ dodal šéf SPPK.

Lepšie výsledky ako v uplynulých rokoch zaznamenali pestovatelia jačmeňa. Ten sa pestoval na ploche 125-tisíc hektárov. Úroda jačmeňa ozimného dosiahla výnos 4,94-tony z hektára a u jačmeňa jarného 5,44-tony z hektára.

„Je to úroda vyššia ako päťročný priemer aj ako minulý rok skoro o 14-percent, avšak tento rok je problém kvalita sladovníckeho jačmeňa. To znamená, že slovenské sladovne nemajú dostatok kvalitného sladovníckeho jačmeňa a každý rok nám stúpa, z môjho pohľadu nezmyselne, dovoz sladovníckeho jačmeňa na Slovensko,“ uviedol Macho.

Problémy s kvalitou sladovníckeho jačmeňa potvrdzujú aj sladovníci. Zatiaľ čo po iné roky dosahuje sladovnícku kvalitu asi 50-percent jačmeňa, v tomto roku je to len asi 35-percent.

Pekári hovoria o priemernej kvalite

„Bohužiaľ, za posledné roky vplyvom klimatických zmien čelíme dosť výrazne poklesom hektárov, čo spôsobuje nedostatok základnej suroviny, ale tiež zníženému percentuálnemu kvalitatívnemu množstvu, ktoré je vhodné na spracovanie v slovenských sladovniach. Preto musíme veľké objemy sladovníckeho jačmeňa dovážať, aby sme dokázali pokryť naše výrobné kapacity,“ vysvetlil Tomáš Ševčík za Slovenské združenie výrobcov piva a sladu.

Z pohľadu pekárov a cukrárov je úroda obilia v tomto roku kvantitatívne priemerná.

„Čo sa týka kvality, je to o niečo horšie. Vzhľadom na poveternostné podmienky, kvalita je rôzna v závislosti od regiónu. Ak si zoberieme túto kvalitu, tá produktívnejšia časť, z ktorej sa robí múka, a tá menej produktívna, z ktorej sa robia otruby, je to v nepomere. Je to tak aj vzhľadom k tomu, že boli veľké suchá, obilie sa nenaberalo a objemová výťažnosť je nižšia,“ vysvetlila Tatiana Lopúchová zo Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Pekári majú nateraz ešte zásoby obilia z minulého roka, z ktorých budú čerpať, tak ako aj po minulé roky, asi do decembra. Pokles cien pečiva, aj napriek nižším cenám obilia na európskom trhu, nepredpokladajú. Múka a ostatné suroviny totiž vplývajú na cenotvorbu len minimálne. Oveľa vyšší vplyv majú sociálne opatrenia vlády, ceny energií či rast minimálnej mzdy.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: KomAgrartechnik

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments