Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Propagácia európskeho poľnohospodárstva v Číne

Propagácia európskeho poľnohospodárstva v Číne
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Skalický trdelník je taktiež držiteľom chráneného zemepisného označenia.

Dacian Cioloş, komisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka propaguje v Číne od nedele do piatku (25. marca) európske jedlá a nápoje, ktoré sú nositeľmi zemepisného
označenia.

„Cieľom našej návštevy je vzbudiť záujem čínskych spotrebiteľov o kvalitné výrobky z Európy. V súčasnosti je registrovaných viac ako 3 200 potravinárskych, vinárskych a alkoholických výrobkov, ktoré získali zemepisné označenie, pretože sa úplne alebo čiastočne vyrábajú v danej zemepisnej oblasti s použitím uznávaných postupov a tradícií. O ich existencii bohužiaľ vie často iba úzky okruh znalcov. Dúfam, že naša návšteva to pomôže zmeniť,“ uviedol Ciolos.

Aj Čína má množstvo tradičných výrobkov a komisár Cioloş sa stretne so svojimi partnermi v čínskej vláde, aby spolu prediskutovali, ako najlepšie spoločne chrániť tieto označenia pôvodu a podporovať obchodovanie s nimi na trhoch EÚ a v Číne.

V rokoch 2005 až 2008 sa saldo obchodu s poľnohospodárskymi komoditami medzi Európskou úniou a Čínou prehlbovalo. Pokiaľ v roku 2005 dosiahol schodok vzájomnej obchodnej bilancie pre Európsku úniu takmer 1,4 bilióna eur, tak v roku 2008 to bolo už 1,9 bilióna eur. Situácia sa začala zlepšovať v roku 2009, keď saldo obchodu dosiahlo len 1,1 bilióna eur. V roku 2010 dokonca dosiahol vývoz z Európskej únie 3,25 bilióna eur a dovoz 3,9 bilióna eur. To znamená, že saldo dosiahlo len približne 650 miliárd eur.

Autor článku: portálu poľnoinfo.sk poskytol informácie Andrej Králik, vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Skalický trdelník je taktiež držiteľom chráneného zemepisného označenia.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments