Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Zo sveta

Posledný maďarský cukrovar možno prežije vďaka trstine zo Zimbabwe

Posledný maďarský cukrovar možno prežije vďaka trstine zo Zimbabwe
insert_photo

Budapešť 24. júla (TASR) – Posledný cukrovar v Maďarsku bude možno dovážať cukrovú trstinu zo Zimbabwe, ak chce prežiť reformy Európskej únie, ktorých dôsledkom bola likvidácia takmer všetkých cukrovarov v strednej Európe.

Magyar Cukor, divízia rakúskej spoločnosti Agrana, oznámil, že plánuje tento rok vyrobiť okolo 100.000 ton cukru, čo je medziročný pokles o 20.000 ton, keď minulý rok vrátil Bruselu 30 % produkčných kvót.

Maďarské cukrovary podobne ako cukrovary v ďalších štátoch strednej Európy ťažko poškodili reformy Európskej únie z roku 2006, na základe ktorých sa produkcia cukru znížila o šesť miliónov ton, najmä cez dotácie farmárom, ktorí pestovanie cukrovej repy opustia. Podľa európskej agentúry Eurofound sa napríklad v Českej republike počet producentov cukru znížil od roku 1990 do roku 2006 o 48 a v Slovinsku tento priemysel minulý rok úplne skončil, keď tu zatvorili jediný cukrovar. V Poľsku funguje ešte 29 cukrovarov, z ktorých sa v nasledujúcej sezóne 2008/2009 ďalších 10 zatvorí. Podľa poľských farmárov sa z Poľska, ktoré je dnes ešte významným producentom cukru, čoskoro stane čistý dovozca.

Cukrovary však okrem zníženia produkčných kvót ničí aj prudký pokles pestovania cukrovej repy, ktorej začína byť nedostatok aj pre tie cukrovary, čo sa ešte nezrušili. V Maďarsku, ktoré patrí medzi najväčších producentov cukru, klesli osevné plochy pre cukrovú repu o 60 % na 16.146 ha, takže Magyar Cukor má čo robiť, aby v blížiacej sa cukrovarníckej sezóne získal dostatok suroviny. Neskôr však bude nútený poobzerať sa po surovine aj niekde inde.

Podľa správy v týždenníku HVG cukrovar zvažuje presun zo spracovania domácej cukrovej repy na spracovanie cukrovej trstiny, ktorú chce dovážať zo Zimbabwe, Sudánu alebo Maurícia. Africká trstina by mala spoločnosti pomôcť zdvojnásobiť produkciu cukru od roku 2009 na približne 205.000 ton.

V Poľsku odhadujú, že úrody cukrovej repy klesnú v blížiacej sa sezóne na 8,5 milióna ton, čo je najnižšia hodnota za ostatných päť rokov. V sezóne 2007/2008 dopestovali ešte 12,85 milióna ton cukrovej repy.
Podľa priemyselných zdrojov aj nemecký Nordzucker plánuje dovoz cukrovej trstiny do svojich poľských cukrovarov ako alternatívu voči cukrovej repe, aj keď na takúto zmenu potrebuje súhlas vlády.

Cukrová trstina sa podľa mnohých stane nevyhnutnosťou, keďže farmárov okrem vysokých nákladov na pestovanie cukrovej repy a lákavých dotácií za odchod z tohto sektora lákajú ešte aj vysoké ceny iných potravinárskych komodít.

Ako povedal šéf Únie poľských pestovateľov cukrovej repy Kazimierz Kobza, cukrová repa rastie iba v kvalitnej pôde. A takáto pôda je vhodná aj na pšenicu a repku olejnú, ktorých ceny sú vysoké a navyše, očakáva sa, že túto úroveň si udržia aj počas celého nasledujúceho roka.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments