Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Bratislavský rožok má šancu stať sa špecialitou EÚ

Bratislava 24. júla (TASR) – Bratislavský rožok má podľa Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR šancu zaradiť sa v decembri 2008, skôr však v januári budúceho roka, do registra zaručene tradičných špecialít (ZTŠ) EÚ. Slovensko má už v registri zapísané tri národné tradičné špeciality, syrové korbáčiky, skalický trdelník a najnovšie bryndzu.

Prihlášku na tento sladký koláč s jedinečnou receptúrou na MP SR predložil Cech cukrárov a pekárov regiónu západného Slovenska 15. mája 2007. Prihlášku už Brusel akceptoval a posunul na posúdenie kompetentným inštitúciám 27 štátov EÚ. V ďalších mesiacoch budeme očakávať ich stanoviská – všetky musia byť kladné, uviedol pre TASR cechmajster tohto remeselného združenia Vojtech Szemes.

Podľa neho rezortná komisia dostala okrem prihlášky, vzorky cesta koláča, súhlasu akreditovaného laboratória aj dôkazové historické dokumenty. Bratislavský rožok sa už v Prešporku piekol v roku 1780 a chýr o ich lahodnej chuti sa rýchlo rozšíril do susedných štátov. Cechmajster komisii MP okrem upečeného koláča predložil aj archívne mestské noviny z roku 1876, ktoré priniesli článok o vynikajúcich rožtekoch. K predmetnej prihláške v stanovenom termíne neprišla žiadna pripomienka zo Slovenska. Verejnosť sa o súhlase MP SR s prihláškou cechu oboznámila prostredníctvom internetu.

Jedinečným chráneným ZTŠ je podľa cechmajstra Bratislavský rožok pre svoje štyri vlastnosti. Rožok môže mať iba makovú alebo orechovú plnku, cesto musí obsahovať minimálne 30 % masla alebo iného tuku, z upečeného rožka musí byť minimálne 50 % tvoriť náplň a povrch kysnutého koláča musí mať lesklý a popraskaný, tzv. pomramorovaný, čo si vyžaduje uplatniť špeciálnu technológiu. Nepožadovanou piatou podmienkou podľa dobových prameňov je, že sa musí rožok ručne vyrábať bez chemických prípravkov, dodal Szemes.

Na otázku, kde sa dajú zaručene kúpiť Bratislavské rožky cechmajster prezradil, že Bratislavské rožky pečú napr. tri až štyrikrát za týždeň v Združenej strednej škole potravinárskej na Harmincovej ul. v bratislavskej Dúbravke a do vybraných obchodov a bufetov rožky dovážajú aj firmy Czücz zo Šamorína a pezinská Bageta.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments