Najväčšia slovenská bryndziareň zamestnáva 65 ľudí
Ako rok príležitostí pre všetkých obyvateľov Slovenska, aby sa aj v čase toľko medializovanej krízy dokázali postaviť za seba a svoju prácu, označil aktuálny rok 2012 riaditeľ Bryndziarne a syrárne vo Zvolenskej Slatine Sven Harman.
“Keď štát nedokáže, alebo nechce chrániť slovenských výrobcov, mali by sa o to pričiniť aspoň jeho občania a to napríklad aj tým, že budú vo zvýšenej miere kupovať slovenské potravinárske výrobky. I keď sú v niektorých prípadoch drahšie, sú zaručene kvalitnejšie. Navyše, ich kúpou sa zasadia o to, že nezamestnanosť sa u nás nebude zvyšovať,” hovorí šéf najväčšej slovenskej bryndziarne a pripomína, že kríza by sa na Slovensku tento rok nemusela prejaviť v takej miere, ak by sme si dokázali navzájom pomôcť.
Vedenie slatinskej prevádzky sa ako člen Cechu bryndziarov už dlhodobo zasadzuje za očistenie názvu bryndza od výrobkov, ktoré nemajú viac ako 50-percentný podiel ovčieho syra. Pomôcť by im mala metodika kontroly podielu ovčieho syra v bryndze, ktorú pred časom schválilo ministerstvo pôdohospodárstva.
Bryndziari tiež uvítali nedávne rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, podľa ktorého by Štátna veterinárna a potravinová správa mala konať vo veci zákazu distribúcie a umiestňovania výrobku s menej ako 50-percentným podielom ovčieho syra, a označeného názvom bryndza, na našom trhu.
“V súčasnosti čakáme, ako sa k verdiktu súdu postaví ministerstvo pôdohospodárstva,” podotkol Harman.
Slatinská bryndziareň zásobuje predovšetkým slovenský trh. Export tvorí len asi desať percent. Vyváža sa predovšetkým do Maďarska, Poľska a Česka. Okrem obchodných reťazcov a bežných obchodných prevádzok ich predáva aj v sieti siedmich vlastných obchodov po celom Slovensku.
Okrem bryndze vyrába firma aj syry a to nie len v prevádzke vo Z. Slatine, ale aj v ďalšej, ktorú pred niekoľkými rokmi kúpila v Slovenskej Ľupči. V súčasnosti pripravuje približne 30 druhov výrobkov.
Do prevádzky v S. Lupči smerovali vlani aj najväčšie investície. Rozšírili tam výrobu parených syrov a výraznejšie tým zvýšili výrobu najmä v segmente ovčích parených výrobkov. Inštalácia nového pariaceho stroja vyšla pritom na približne 100.000 eur.
Bryndzu vo veľkom dnes na Slovensku vyrába deväť tradičných prevádzkarni a mliekarni s produkciou vyššou ako 40 ton. Na ďalších asi dvoch stovkách salašov sa vyrába sezónne. Celková ročná produkcia bryndze na Slovensku je asi 4000 ton. Najviac, takmer štvrtinu vyprodukuje práve bryndziareň vo Z. Slatine. Slatinská prevádzka dáva v súčasnosti prácu asi 65 ľuďom.