Na SPU v Nitre pribudne nová výrobňa mäsových produktov
Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU) v Nitre pribudne nová výrobňa mäsových produktov. Spoločné pracovisko Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov (FAPZ) a Fakulty biotechnológie a potravinárstva nadviaže na existujúci bitúnok. Jeho výstavba by sa mala začať v najbližších týždňoch, informovala Mária Pietová z SPU.
Výrobňa mäsových produktov sa bude nachádzať v Experimentálnom centre hospodárskych zvierat Ústavu chovu zvierat.
„Máme tam už vybudované laboratórium na hodnotenie jatočných a výkrmových ukazovateľov ošípaných a oviec, kde je akreditovaný bitúnok. Ten spĺňa všetky parametre, takže môžeme dodávať do potravinového reťazca všetky mäsové produkty. Teraz ide veľká investícia na jeho dobudovanie a vytvorenie linky na spracovanie mäsa a hotových výrobkov,“ skonštatoval dekan FAPZ Marko Halo.
Finalizáciou projektu bude vytvorenie predajne poľnohospodárskych prebytkov. V nej by sa mohli predávať nielen mäsové produkty, ale aj ďalšie produkty z iných pracovísk univerzity.