Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

MPRV: Dôvodom zvýšenia cien potravín bola sezónnosť, nie osobitný odvod

MPRV: Dôvodom zvýšenia cien potravín bola sezónnosť, nie osobitný odvod
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Dôvodom zvýšenia cien potravín v januári tohto roka bola predovšetkým sezónnosť, nie zavedenie osobitného odvodu pre obchodné reťazce. Pre TASR to uviedol hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Vladimír Machalík. Reagoval tak na avizovaný návrh nezaradených poslancov Jozefa Mihála a Martina Poliačika na zrušenie tohto odvodu.

Zvýšenie cien potravín pre mimoriadny odvod je podľa neho tvrdenie, ktoré sa neopiera o reálne fakty.

„Účtovné obdobie najväčších obchodných reťazcov je od 1. marca a od tohto dátumu pre nich platí aj osobitný odvod, čiže v januári tieto reťazce odvod ešte neplatili. Práve naopak, niektoré obchodné reťazce avizovali zmrazenie, resp. zníženie cien,“ skonštatoval Machalík.

Dôvodom zvýšenia cien potravín tak podľa neho bola najmä sezónnosť, a tiež tlak na rast miezd. Poukázal aj na to, že v januári minulého roka ceny narástli o 2,2 %.

Zároveň upozornil, že bez ohľadu na zavedenie 2,5-percentného odvodu v konečnom dôsledku o cene rozhodujú obchodníci. Prax podľa hovorcu agrorezortu ukazuje, že náklady sa do cien nepremietajú lineárne, ale vstupuje do nich množstvo rôznych faktorov vrátane akcií, dopytu spotrebiteľov i konkurencie.

„MPRV SR získané prostriedky z mimoriadneho odvodu vráti späť do poľnohospodárskeho a potravinárskeho sektora,“ zdôraznil.

Zákon, ktorý by mal zrušiť osobitný odvod pre obchodné reťazce, predkladajú na najbližšiu schôdzu Národnej rady (NR) SR nezaradení poslanci Jozef Mihál a Martin Poliačik. Podľa nich existuje silné podozrenie, že tento odvod bol zavedený v rozpore s pravidlami Európskej únie (EÚ). Osobitný odvod navyše podľa poslancov prispel v januári tohto roka k najrýchlejšiemu rastu cien potravín v slovenských obchodoch za posledných päť rokov.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik zHN
agrarnik zHN
5. marec 2019 10:10

Typická odpoveď človeka, ktorý pracoval vo Volkswagene a chápe výrobu potravín ako výrobu aut na linke. Včera komentoval výrobu aut – dnes potraviny a zajtra nábytok a neskôr výrobu perpetuum mobile. Vždy čitateľa a poslucháča pobaví.