Kontaminované írske mäso
Írsko prišlo o viac ako 100 miliónov eur kvôli kontaminácií bravčového mäsa dioxínmi. Oznámila to televízna stanica Euronews.
V sobotu 6. decembra oznámili írske veterinárne služby, že sťahujú z predaja bravčové mäso, šunku a údenárske výrobky, kvôli výraznému prekročeniu maximálne povoleného obsahu dioxínu v týchto produktoch. Dioxíny sa do nich mohli dostať z krmiva pre ošípané.
V sobotu 6. decembra oznámili írske veterinárne služby, že sťahujú z predaja bravčové mäso, šunku a údenárske výrobky, kvôli výraznému prekročeniu maximálne povoleného obsahu dioxínu v týchto produktoch. Dioxíny sa do nich mohli dostať z krmiva pre ošípané.
Z tohto dôvodu musia v Írsku utratiť okolo 100-tisíc ošípaných. Írska polícia už obvinila dodávateľov krmív.
Európska komisia 8. decembra oznámila, že bravčovinu z Írska dovážalo 9 krajín mimo Európskej únie – Japonsko, Rusko, Singapur, USA, Kanada, Švajčiarsko, Čína, Hongkong a Južná Kórea a tiež 12 krajín Európskej únie – Taliansko, Nemecko, Holandsko, Poľsko, Švédsko, Belgicko, Dánsko, Estónsko, Francúzsko, Veľká Británia, Portugalsko a Cyprus.
Podozrivé je bravčové mäso, ktoré bolo vyprodukované v období od septembra 2008 na 56 farmách v Severnom Írsku. Írsko je jedným z najväčších svetových exportérov bravčového mäsa a údenárskych výrobkov. V minulom roku írski farmári dodali na svetový trh 129-tisíc ton bravčovej produkcie v sume 368 miliónov eur.
Dioxíny sú chemické látky, ktoré môžu byť nebezpečné pre ľudské zdravie, najmä ak sa do organizmu dostane vo veľkých dávkach. Tieto látky môžu vyvolávať zlyhanie imunitného systému, rakovinu, alebo problémy v tehotenstve.