Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Jednotkou medzi mäsami sa stane hydinové

Jednotkou medzi mäsami sa stane hydinové
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Hydinové mäso sa do 10 rokov stane najobľúbenejším druhom mäsa a z prvej pozície tak vytlačí bravčové mäso.

Uvádza sa to v prognóze Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) o vývoji agrotrhu v najbližších 10 rokoch Agricultural Outlook 2014-2023. Informovala o tom agentúra DPA.

Ako sa v správe uvádza, obilniny sú aj naďalej „jadrom ľudskej výživy,“ no v mnohých krajinách sveta sa začínajú viac konzumovať potraviny bohaté na bielkoviny, tuky a cukry. Dôvodom sú vyššie príjmy obyvateľstva v mnohých rozvíjajúcich sa ekonomikách, čo vedie k zmene stravovania.

Podľa FAO a OECD budú svetové ceny obilnín do roku 2023 postupne klesať, zatiaľ čo ceny cukru, mäsa a mliečnych výrobkov rásť. Najmä pri hovädzom mäse sa očakáva rast cien na „rekordné úrovne“.

Čo sa týka produkcie potravín, v najbližšom desaťročí sa predpokladá jej zvýšenie, pričom na tomto zvýšení by sa až 75 % mali podieľať rozvíjajúce sa ekonomiky, najmä ázijské a latinskoamerické. Napríklad India by podľa správy FAO a OECD mala vytlačiť Európu z 1. miesta vo svetovom rebríčku najväčších producentov mlieka.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments