Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Európska komisia notifikovala termín „Slovenská potravina“

Európska komisia (EK) notifikovala s účinnosťou od 1. júla 2014 Slovensku označenie ‚Slovenská potravina‘.

„Je to určitý prelom v názore EK na globálny obchod a na voľný pohyb tovaru. Slovensku sa zatiaľ ako jedinej krajine podarilo prelomiť tento ich názor. EK nám notifikovala ‚Slovenskú potravinu‘, čiže konečne existuje predpis platný v rámci EÚ, na základe ktorého môžu výrobcovia dobrovoľne označovať svoj výrobok ako ‚Slovenská potravina‘,“ priblížil Ľubomír Jahnátek, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Podmienkou označenia je podľa jeho slov to, že najmenej 75 % surovín a prísad do výrobku musí byť z produkcie vyrobenej na Slovensku a celý výrobný proces musí prebiehať na jeho území.

„Brusel nám takisto schválil aj ‚Slovenský poľnohospodársky produkt‘, ktorý je vypestovaný alebo zberaný, alebo cielene získaný v SR od zvierat znáškou, zo zabitých chovaných zvierat, alebo z voľne žijúcich zvierat lovom, alebo z farmového chovu zveri,“ informoval ďalej.

„Bolo nám takisto notifikované označenie ‚Vyrobené na Slovensku‘. Je to niečo iné, ako je ‚Slovenská potravina‘. Tu sa nehovorí o pôvode potraviny, ale o tom, že celý výrobný proces prebieha na Slovensku,“ zdôraznil minister.

Slovensko má podľa Jahnátka notifikáciu aj na ‚Regionálny produkt‘ a na ‚Regionálnu potravinu‘, ktoré spĺňajú podobné kritériá ako ‚Slovenský produkt‘ a ‚Slovenská potravina‘, ale označenie je viazané na príslušný región. „Máme taktiež notifikované označenie ‚Farmársky poľnohospodársky produkt‘ a ‚Farmárska potravina‘,“ dodal

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments