Farmárske trhy v Stropkove majú podporiť prvovýrobcov z regiónu
Mestskú tržnicu na Námestí SNP v Stropkove obsadia v sobotu (23.2.) farmári, ktorí budú prezentovať, ale predovšetkým predávať svoje produkty. Anežka Madzinová z odboru školstva a kultúry mestského úradu pre TASR uviedla, že Stropkovské farmárske trhy sa budú konať po štvrtý raz.
“Naším cieľom je predovšetkým podpora domácich chovateľov, pestovateľov a prvovýrobcov poľnohospodárskych a potravinárskych produktov. Plánujeme takto vytvoriť tradíciu, ktorá by dala priestor takzvanému predaju priamo z dvora. To nepochybne súvisí aj so zdravým životným štýlom,” konštatovala Madzinová.
Podľa nej si ľudia na takúto formu predaja postupne začínajú zvykať, oceňujú predovšetkým kvalitu, čerstvosť potravín, ale aj cenu.
“V neposlednom rade je dôležitý aj vzťah, ktorý si kupujúci budujú k výrobcom, čo sa prirodzene odzrkadľuje na dôvere ku konkrétnemu farmárovi. Takto im dávame príležitosť výrobcu spoznať a bližšie sa informovať, ako daný výrobok vzniká,” vysvetlila Madzinová.
Dodala, že zavedenie takejto tradície, ktorá by podporovala regionálnych farmárov, je dlhodobý proces a preto mesto chce klásť dôraz aj na pravidelné konanie takýchto trhov. Podľa nej by sa mali konať s mesačnou periodicitou.
Pravidelné organizovanie trhov podľa nej neovplyvní pestrosť či ponuku ponúkaných produktov, pretože v tomto prípade treba brať do úvahy skutočnosť, že produkcia závisí aj od sezóny.
“Je teda prirodzené, že napríklad výrobcovia bryndze vstúpia na trhy niekedy v máji, zeleninári začiatkom leta, pestovatelia ovocia až vtedy keď budú dozrievať plody. To je zárukou, že podstatná časť sortimentu sa bude prirodzene meniť,” doplnila Madzinová.
Zdôraznila, že mesto v prípade farmárskych trhov zatiaľ nebude vyberať od trhovníkov poplatky za užívanie priestoru a rovnako popri týchto aktivitách vytvorí aj priestor pre remeselníkov z okolia.
V predajných stánkoch si budú môcť návštevníci od 7. do 14. hodiny vybrať z produkcie pestovateľov, drobných chovateľov zvierat a hydiny, producentov mliečnych výrobkov, zaváranín, kvetov, okresných rastlín, medu a včelích výrobkov.
treba dať klobúk dole pred farmármi, ktorí na východe ešte neopustili pôdu. Dúfajme že štátna moc sa zachová kapitalisticky – voľakedy poslali žandárov aby ich rozohnali dnes stačí keď pošlú hygienikov, SOI, veterinárov, Inšpektorát práce, životné prostredie, vodohospodársku a energetickú inšpekciu a je po peknom dni. Paštikárov z Bratislavy by… Celý komentár »
Súhlasím s Vaším názorom, sama som chovateľka hosp. zvierat a veru, keby som mala spĺňať všetky podmienky pre domáce spracovanie mlieka a následne aj predaj hotových výrobkov, tak by som sa tak musela zadĺžiť, aby som mala na to všetko financie, že radšej som zostala len chovateľkou a žiaľ, zarábať… Celý komentár »
a kto je teda na vine že to tu tak je ?EU