Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Domáca zakáľačka je spojená s ohlasovacou povinnosťou

chat_bubbleKomentáre: 4 visibilityZobrazenia: 1021
Ošípané

Drobnochovatelia, ktorí vlastnia čo aj len jednu ošípanú, sa po novom musia zaregistrovať na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS) SR. Nie je to však jediná povinnosť, ktorá sa viaže k domácemu chovu ošípaných. Zákon pamätá aj na domáce zakáľačky. Jeho porušovaním chovatelia riskujú nielen pokuty, ale najmä zdravotné problémy. Uviedol to hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Vladimír Machalík.

Zdôraznil, že tak ako vo veľkochovoch, aj v domácich podmienkach zviera nesmie byť pred porazením vystavené utrpeniu, strachu a trvalej bolesti. K usmrteniu musí dôjsť citlivým spôsobom. Zabíjanie zvierat pre súkromnú domácu spotrebu a podmienky, ktoré je potrebné dodržať pri domácej zabíjačke, upravuje zákon o veterinárnej starostlivosti.

Najväčšie riziko je skryté v klobáse

Chovateľom ošípaných ukladá podľa neho povinnosť ohlásiť zabíjačku miestne príslušnej RVPS (telefonicky, mailom, písomne, faxom) aspoň jeden pracovný deň vopred do 15:00 hod. RVPS preveruje, či zviera nie je nakazené svalovcom (trichinelózou), ktorý môže u ľudí vyvolať vážne zdravotné komplikácie. Testovanie vzoriek sa vykonáva v okresoch na základe vyhodnotenia rizika – pozitívnych nálezov u divo žijúcej zveri za príslušný kalendárny rok. Náklady na laboratórne testy vzoriek ošípaných v týchto okresoch sú hradené štátom. Ostatní chovatelia si ich môžu dať spraviť dobrovoľne na vlastné náklady.

Najväčšie riziko striehne podľa Machalíka v tradične vyrábanej domácej klobáse, ktorá je zaúdená studeným dymom. Takto tepelne neopracovaný produkt je živnou pôdou pre svalovca. Pôvodcu nákazlivého ochorenia spoľahlivo zlikviduje tepelná úprava alebo zmrazenie zabíjačkových produktov.

Vzorky určené na testovanie odoberá samotný chovateľ, a to z bráničných pilierov z obidvoch polovíc jatočných tiel ošípanej v mieste prechodu do šľachovitej časti vo veľkosti lieskového orecha. Každú zabalí samostatne do mikroténového vrecúška alebo nepremokavého materiálu a uloží ich do chladničky (nie mrazničky). K vzorkám priloží chovateľ vypísaný sprievodný list. Takto ich doručí na miesto zvozu vzoriek zriadeného príslušnou RVPS.

Produkty domácej zabíjačky sú iba na súkromnú spotrebu

Zákon explicitne neukladá, na akom mieste sa má domáca zabíjačka uskutočniť. Či už ide o dvor, záhradu alebo miestnosti hospodárskeho dvora. Túto činnosť vykonávajú profesne prevažne mäsiari a ojedinele si domácu zabíjačku robia sami chovatelia. Aby sa zabránilo týraniu zvieraťa, ošípané musia byť pred vykrvením omráčené, teda zbavené vedomia.

Produkty domácej zabíjačky, teda mäso a orgány, sú určené len na súkromnú domácu spotrebu a nemožno ich ponúkať na predaj. Vylúčené sú aj z verejných podujatí typu „Zabíjačkové slávnosti“, kde sa môže predávať alebo ponúkať iba mäso a vnútornosti pochádzajúce zo schváleného bitúnku, respektíve z rozrábkarne.

Machalík dodal, že za porušenie zákona hrozí pokuta vo výške 400 až 1000 eur. S peňažnou sankciou musia počítať aj v prípade, ak domácu zabíjačku neohlásia najmenej jeden pracovný deň vopred miestne príslušnej RVPS a tiež v prípade nedodržania požiadaviek pohody zvierat a požiadaviek na sústreďovanie a neškodné odstraňovanie živočíšnych vedľajších produktov.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: TASR

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1174 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

4 komentáre

  1. Pista
    4. januára 2019

    Zviera chované doma má určite väčšiu pohodu ako zvieratá chované v novodobých koncentračných táboroch pre zvieratá . Nechápem , prečo ministerstvo pôdohospodárstva má za potrebu navodiť u laickej verejnosti , že ošípané chované doma je niečo nebezpečné, ich mäso obsahuje svalovca , listéria , salmonelu , a iba veľkochovy a veľké moderné bitúnky sú zárukou zdravotnej bezpečnosti .
    Ak je to tak , ako je potom možné , že produkty spoločnosti Mecom obsahujú opakovane listériu…
    A pokutovanie , to je to, čo najlepšie naša veterinárna správa vie. Napariť chudákovi chovateľovi , ktorý V piatok do tretej nenahlási domácu zabijáčku pokutu 400 až 1000 euro. Ako keby si chudoba Slovenská mohla z mesačných žobračeniek v klude odložiť tisícku pre profesora Bíreša na kávičku .
    Zbohom zdravý sedliacky rozum .

    Odpovedať
  2. jm
    5. januára 2019

    Asi necelé jedno percento z odobratých vzoriek bolo pozitívnych no nikde som sa nedočítal koľko z toho bolo zo vzoriek odobratých z domáceho chovu ošípaných ,alebo z čoho vlastne boli odobraté? A ak by vo Valaskej v roku 1998 neboli pridali psie mäso do klobás tak ani neviem či je taký alarmujúci počet nakazených . Podobne si myslím že nikto normálny nechová surovým mäsom svoje ošípané keď má cieľ si vychovať zdravé ,neprešpikované antibiotikami prasa. Potom sa čudujeme že pri liečbe rôznych chorôb nám nepomáhajú antibiotika ktoré nám predpíše lekár. Preto by som sa chcel opýtať ako sa dozviem že v ktorých okresoch je výskyt svalovca a ktorý okres bude vykonávať rozbor za úhradu štátom? Kde konkrétne dostanem ako občan túto informáciu ? Alebo sa budeme musieť uspokojiť s jednoduchou odpoveďou na RVPS že v našom okrese sa kontrola vykonáva len za poplatok? Najkrajšie v celom článku vyznieva výška pokuty za neohlásenie. Len tak ďalej pri podpore predaja z dvora. Ono totiž tých škodlivých vecí pre človeka je oveľa viac a že by práve táto bola tak zázračne oslovila tých našich šamanov v parlamente?

    Odpovedať
  3. Stevo
    5. januára 2019

    Ide iba o lobby velkych producentov ktorym chyba tych cca 15% trhu co sa pokryva domacim masom aby mohli predat viac hnoja.

    Odpovedať
  4. peter
    6. januára 2019

    polovnik zastreli ani nevie co predat moye gazda dochova predat nesmie to je logika biresa

    Odpovedať

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom.