Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Rastlinná výroba Z domova

Doma je lepšie! Povzdychli si viacerí pri práci vo vinohrade

Doma je lepšie! Povzdychli si viacerí pri práci vo vinohrade
insert_photoautorka - Majstrovstvá Slovenska v reze viniča.

Zimné mesiace sú už tradične obdobím zimného rezu viniča. Vinári ho spravidla musia stihnúť od decembra najneskôr do konca februára. Celkovo je na Slovensku asi 10 tisíc hektárov vinohradov, z toho približne 8 tisíc je rodiacich. Patrí k nim aj vinica v Čajkove (okres Levice), v ktorej si dnes zmerali sily súťažiaci na majstrovstvách Slovenska v reze viniča.

Jedna z najťažších odrôd na rezanie

„Vinohradníci z celého Slovenska aj časti Česka si vedia porovnať svoje zručnosti a typ rezu. Každý máme iné zmýšľanie, každý ten koreň vidíme inak a tu na jednej parcele, v rovnako starom vinohrade, s rovnakou odrodou, si to vieme všetci vyskúšať,“ skonštatoval Branislav Nichta z Víno Nichta, ktoré majstrovstvá hostilo.

Každý zo súťažiacich mal vyčlenený svoj rad koreňov. Zatiaľ čo juniorská kategória mala na ostrihanie 40 minút, skúsenejšia staršia generácia o 10 minút menej.

„Vybrali sme pre tieto majstrovstvá jednu z najťažších odrôd na rezanie – tramín červený. Je to vinohrad skutočne dobre vyživovaný, takže dreva je tu dostatok, súťažiaci môžu naplno ukázať svoje zručnosti,“ dodal Branislav Nichta.

Vinohrad, v ktorom sa majstrovstvá konali, má už 15 rokov.

„Venujem sa tomu 12 rokov a čo vám poviem, je to tu katastrofa, mohli to predtým aj lepšie ostrihať,“ povedala Klaudia, ktorá prišla z vinárstva z Modry.

Prví strihači stihli z radov vyjsť už v polovici vyčleneného času.

„Bolo to prehustené, v domácom vinohrade sa strihá lepšie. Tento vinohrad je starší, náš je omnoho mladší, takže na domácej pôde je to jednoduchšie,“ skonštatoval Marián Burieta z vinárstva vo Vrábľoch.

Viacerí súťažiaci sa na majstrovstvá prišli predviesť už opakovane.

„Uvidíme, čo povie porota. Oproti minulému roku je to hustejšie, hlavy sú troška väčšie, treba podliezať popod drôtenku, ale aspoň to bolo zaujímavejšie,“ skonštatoval Mário Pavlov, študent Strednej odbornej školy v Želovciach, kde sa pri štúdiu zameriava práve na oblasť vinohradníctva.

Vlaňajší úspech z majstrovstiev v reze sa mu obhájiť nepodarilo.

Prvú priečku v juniorskej kategórii získal Adam Hrdlička z Vinohradníckeho spolku Vajnory. Druhý skončil Adam Štefanides zo SOŠ Želovce a tretí Adam Štrofek zo SOŠ vinársko-ovocinárskej v Modre.

V kategórii starších a skúsenejších strihačov bodovali na prvých troch priečkach Michal Valachovič zo SOŠ v Modre, Ján Staněk z Eleska a Marián Vladár z Vinárstva Vladár a syn.

Kvalitná pracovná sila

Strihanie vinohradov patrí k náročnejším prácam, na ktoré sú potrebné mnohé znalosti. Zohnať pracovníkov do vinohradov je čoraz ťažšie.

„My obhospodarujeme 30 hektárov vlastného vinohradu a režeme si to celé sami. Nedáme to robiť žiadnym brigádnikom, lebo to, ako to zrežeme, je dôležité pre ďalšiu úrodu. Človek pri tom musí rozmýšľať, čo nechá a čo odstrihne,“ skonštatoval Branislav Nichta.

Sám priznal, že zohnať kvalitnú pracovnú silu je ťažké. Záujem v tomto smere nezaznamenávajú ani stredné odborné školy.

„Sme škola vo vinohradníckom regióne, máme aj odbory ako záhradník a sadovnícka krajinotvorba. V ročníku sa nájde tak 10 až 20 percent študentov, ktorí majú záujem práve o vinohradníctvo, keďže v odboroch sa zameriavajú aj na iné oblasti, ako ovocinárstvo, kvetinárstvo, včelárstvo či zeleninárstvo. Pre vinohradníkov máme aj zmluvné pracovisko s jedným vinárstvom, pripravili sme aj duálne vzdelávanie s iným podnikom. Veľký záujem o to, zatiaľ nie je. Spravidla k tomu musia mať študenti už nejaký vzťah, a potom sa o tento odbor viac zaujímajú,“ dodal Milan Dugovič, majster odborného výcviku na SOŠ v Želovciach.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: autorka - Majstrovstvá Slovenska v reze viniča.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments