Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Zaujímavosti

Cukor z kvetov fialky či pivónie má veľmi zaujímavú farbu

Cukor z kvetov fialky či pivónie má veľmi zaujímavú farbu
insert_photoautorka

Jedlé kvety sú čoraz väčším hitom v gastronómii. V zahraničí sa na ich produkciu orientujú špecializovaní pestovatelia, u nás ide skôr o okrajovú záležitosť. Výskumu aj možnostiam spracovania jedlých kvetov sa venujú aj na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite, kde v tamojšom Potravinovom inkubátore vznikajú rôzne produkty s prímesou kvetov.

„Naším cieľom je vytvárať takzvané potraviny s pridanou hodnotou, a práve pri nich využívame aj jedlé kvety. Sú to teda potraviny, ktoré nielen zasýtia, ale obsahujú aj niečo navyše – napríklad látky, ktoré podporujú zdravie. Mnohé jedlé kvety majú tiež konzervačné účinky, čo je pri potravinách tiež žiadané,“ uviedla Eva Ivanišová z Ústavu potravinárstva a Potravinového inkubátora SPU.

Jedlé kvety dokážu podľa nej jednotlivé produkty výrazne obohatiť. Mnohé sú totiž aj liečivé.

„Samozrejme, nie všetky kvety sú jedlé. Existujú aj také, ktoré sú vyslovene jedovaté. Avšak mnohé druhy majú liečivé účinky, ktoré možno využiť nielen ich sušením a pri príprave čajov,“ dodala Ivanišová.

Kvety spravidla obsahujú veľké množstvo flavonoidov, ktoré priaznivo pôsobia napríklad na srdcovo-cievny systém. Mnohé však majú ja ďalšie priaznivé účinky.

„Napríklad kvety ďateliny, ktoré možno nájsť kdekoľvek na lúke, obsahujú takzvané fytoestrogény, ktoré pomáhajú pri hormonálnej nerovnováhe u žien. Ďalej napríklad kvety skorocelu kopijovitého, ktoré na pohľad nevyzerajú práve vábne, ale možno ich spracovať aj vyprážaním v trojobale. Obsahujú veľa slizu, ktorý je vhodný na trávenie a pomáha ľuďom, ktorí majú problémy s vyprázdňovaním,“ dodala Ivanišová.

SPU: Do procesu prípravy zapájame aj študentov

Využitie v kuchyni majú bežne aj kvety ruží šípových, pivónií alebo aj bežné sedmokrásky. Pridať ich možno v čerstvom stave napríklad do šalátov alebo ich použiť ako ozdobu zákuskov a drinkov. Na univerzite sa dostávajú do vybraných potravín v rôznych formách.

„V Potravinovom inkubátore sme vyrobili napríklad cukor z kvetov fialky voňavej a tiež cukor z kvetov pivónie. Vďaka kvetom má takýto cukor veľmi zaujímavú farbu. Vyrábame tiež ovocno-zeleninové pyré s prídavkami jedlých kvetov, dávame ich aj do sušienok, oplátok, kam sa dostávajú buď v práškovej forme, alebo aj ako celé kúsky. Do procesu prípravy takýchto potravín zapájame aj našich študentov. Z ich radov napríklad skrsla myšlienka vyrobiť čokoládu s odkvitnutých kvetov lipy. Takže aj študenti, ktorí majú záujem zapojiť sa do procesu vyrábania nových potravín a niečo nové vymyslieť, majú v tomto smere dvere otvorené,“ dodala Eva Ivanišová.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: autorka

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments