Čína sa stáva najväčším dovozcom bravčoviny v histórii
V roku 2008 import bravčoviny a bravčových výrobkov do Číny dosiahol historický objem. Bol vyšší, ako objem importu ktorejkoľvek inej krajiny.
Ako udávajú oficiálne ukazovatele v Číne a v Hongkongu, Čína importovala v minulom roku 1,925 mil. ton bravčoviny a bravčových výrobkov, vrátane 1,161 mil. ton produktov z bravčoviny. Čínsky import bol vyšší ako rekord, ktorý dosiahlo Japonsko v roku 2005 – 1,022 mil. ton bravčoviny.
„Objem importu demonštruje možnosť silného vplyvu Číny na svetové trhy, keď sa pozoruje nesúlad medzi ponukou a dopytom,“ povedal Joel Haggard, prvý viceprezident Federácie pre export mäsa z USA do Ázijského a Tichooceánskeho regiónu.
Objem importu tvorí menej ako 5% z celkového objemu spotreby v Číne. Celkový objem amerického exportu bravčoviny do Číny a Hongkongu v roku 2008 sa odhaduje na 386-tisíc ton v hodnote okolo 700 mil. dolárov. Ďalšími najväčšími dodávateľmi bravčoviny do regiónu bola EÚ a Brazília.