AFP: Svetový boom mandlí zmenil krajinu v Španielsku
Úroda odštartovala za rachotu mechanických vytriasadiel. Keď zachytia jednu vetvičku do svojich klieští, spadnú do troch sekúnd všetky mandle. Mandle ako moderná zdravá potravina zmenila krajinu v Španielsku, píše agentúra AFP. V údolí Guadalquivir v Andalúzii na juhu krajiny sa čoraz viac polí s obilím stáva plantážami mandľovníkov, pretože ich pestovanie je ziskovejšie.
„Krajina sa v posledných rokoch tak zmenila, že diviaky opúšťajú pahorky, aby sa nažrali mandlí,“ konštatuje poľnohospodársky inžinier Curro López, expert na pestovanie mandľovníkov v španielskej firme Agrosan.
Potom, čo boli mandle zo stromov strasené, zbierajú poľnohospodárski robotníci v Santa Cruz neďaleko Cordoby plachty rozložené po zemi a plné plodov.
Španielsko podľa odhadov národnej asociácie sektora pestovania suchých plodov počíta s tým, že tento rok sa urodí viac ako 61 160 ton mandlí. To je rekordné množstvo a o 15 percent viac, ako vlani. Španielsko je však zatiaľ len na treťom mieste vo svete, pred ním je Austrália a s veľkým náskokom Spojené štáty.
Z Kalifornie pochádza takmer 80 percent svetovej produkcie, uvádza syndikát výrobcov v tomto americkom štáte, ktorý zdôrazňuje blahodarné vlastnosti mandlí ako zdroja rastlinných proteínov a dobrých mastných kyselín.
„Boli to práve španielski misionári, ktorí do Spojených štátov v 18. storočí priviezli mandle,“ podotýka José Millan a kontroluje zber na svojich pozemkoch v Santa Cruz.
Z celkovej rozlohy 650 hektárov zaberajú mandľovníky 62 hektárov.
Šesťdesiatjedenročný sedliak bol jedným z prvých, kto pred desiatimi rokmi zaviedol v Andalúzii túto intenzívnu kultúru. Odvtedy ho mnohí nasledovali.
Mandle, ktoré sa kedysi v andalúzskej krajine takmer nevyskytovali, sú dnes vysadené v dobre zavlažovanej pôde. Poľnohospodári zanechali pestovanie slnečníc a obilia a mandľovníky vysádzajú ako doplnok k olivovníkom. Obe plodiny zberajú rovnakými mechanickými vytriasadlami.
„Svetová produkcia mandlí sa za posledných desať až dvanásť rokov zdvojnásobila, vzrástla z 600.000 ton na 1,2 milióna ton a rovnakým tempom stúpala aj spotreba,“ uvádza Cristóbal Pérez.
Ten stojí v čele závodu na spracovanie mandlí Dafisa, ktorý nedávno otvoril svoju pobočku v Cordobe.
Poľnohospodári sa zameriavajú na túto produkciu, ktorá sa stala ekonomicky sľubnou.
„Pred desiatimi dvanástimi rokmi dostal producent za kilogram mandlí tri eurá, pred štyrmi a piatimi rokmi cena poskočila na deväť eur a dnes sa pohybujeme okolo päť eur,“ vysvetľuje Pérez.
Nad údolím Guadalquivir sa prestierajú sady päťdesiatročného Curry Lópeza. Viac ako 16 000 mandľovníkov vydá prvé plody do dvoch rokov.
V čase otepľovania klímy sú si španielski pestovatelia mandlí vedomí toho, že nemôžu rozvíjať plodiny náročné na spotrebu vody. Vďaka sonde zisťujúcej teplotu a vlhkosť pôdy môže Curro López zavlažovať svoje plantáže uvážlivo. V Španielsku, ktoré trpí chronickým suchom, brzdí nedostatok vody rozvoj pestovania plodín. Príslušný orgán povoľuje len určitý ročný objem vody na hektár, pripomína José Millan.