Česká republika smeruje k sebestačnosti v pestovaní paradajok
Medzi Velkými Němčicami a Hustopečami rýchlo rastie strešná konštrukcia. Obrovský skleník tu už o pár mesiacov bude mať rozlohu 4,6 hektára. Stavba za takmer 200 miliónov Kč (7,40 milióna eur) prispeje k zámeru, že sa Česká republika časom stane sebestačná v pestovaní paradajok.
Najobľúbenejšia zelenina českých spotrebiteľov sa bude pestovať hydropónovou technológiou. Zdeněk Huták, riaditeľ spoločnosti Agro Maryša, ktorej stavba patrí, uviedol, že hydropónia je najčistejším spôsobom, ako dopestovať obľúbené plody. V pôde môžu zostať rozličné prvky a chemické látky, o ktorých sa nič nevie. A všeličo môže priniesť aj dažďová voda. V skleníku je všetko bezpečnejšie. Výživu, ktorú v danej chvíli budú rastliny potrebovať, zabezpečí počítač.
Skleník, v ktorom bude pracovať 50 zamestnancov, bude dostávať teplo z bioplynovej stanice. Kvety rastlín budú opeľovať čmeliaky, ktorých činnosť sa bude riadiť wifi prijímačom.
Vďaka všetkým moderným opatreniam budú rastliny prinášať plody deväť mesiacov v roku. Potom sa pestovanie paradajok ukončí a zamestnanci skleník vyčistia. Po dvojmesačnej technickej prestávke sa znovu začne cyklus sadenia a potom aj zberu úrody.
K českým spotrebiteľom sa dostanú paradajky podstatne rýchlejšie ako zo Španielska či Maroka. Niekedy sú na ceste do strednej Európy aj dva týždne.
Predseda Zeleninárskej únie Čiech a Moravy Jaroslav Zeman v tejto súvislosti podotkol
„Keď sa vozia cez polovicu Európy, je samozrejmé, že ich nemôžu zberať zrelé“.
Česká republika zatiaľ dováža až 90 % paradajok. Na uspokojenie dopytu po nich z vlastnej produkcie potrebujú Čechy a Morava 250 až 300 hektárov skleníkov. Niektoré sa už stavajú a ministerstvo pôdohospodárstva bude stavbu ďalších podporovať.
Portál iDNES v tejto súvislosti uviedol: „To už dosiahli napríklad Slováci, ktorí vďaka niekoľkým desiatkam hektárov skleníkov na juhu krajiny zásobujú celú republiku paradajkami z vlastnej produkcie. A využívajú pritom teplo z termálnych zdrojov“.
Najviac ma pobavil záver článku . Kiežby to bola pravda . iDNES má nejaký zaujímavý zdroj informácií. Alebo sa možno mýlim ? Tie cetlíky s cudzími číselnými kódmi na 90% si tam možno lepíme úmyselne kôli cene.
Veru domáca farmárska kvalita je domáca farmárska kvalita slniečko a bezpečná výživa s cisterněj nič něnahradí a umelé výpestky zo španielska bez chuti to len dokazujů!
Paradajky od znamych slovenskych vyrobcov vyhladavam a kupujem aj ked su mozno trochu drahsie, lebo mi chutia a tesi ma ze ich pestuju u nas, nasi.. akurat teraz v zime boli trochu obmedzene dodavky. No drzim palce vsetkym, ktori sa pustia do toho!
Prečo drahšie??Veď sa ušetrí na doprave(uhlíkova stopa) aj medzičlánok tam chýba ??Levnějšie musia byť veď sme patrioti!!