Od vstupu do únie stúpol vlani dovoz bravčoviny na Slovensko o 566 %
Do roku 2008 vzrástol dovoz bravčového mäsa z členských krajín rozšírenej Európskej únie (EÚ) na Slovensko o 135,39 milióna eur (4,08 miliardy Sk), teda v porovnaní s posledným predvstupovým rokom 2003 sa zvýšil o 566 %.
Tým sa bravčové mäso so 6,1-% podielom stalo najdovážanejšou potravinárskou komoditou. Bravčovina sa dovážala najmä z Česka, Nemecka a Poľska.
V rokoch uplynulých od vstupu do EÚ výrazne medziročne vzrástol dovoz repkového oleja, až o 673 %. V súvislosti s produkciou biopalív sa zvyšuje aj import kukurice pri súčasnom poklese jej exportu. Zároveň sa už začína prejavovať nedostatočná sebestačnosť SR pri repnom cukre a eviduje sa postupný nárast hodnoty jeho dovozu.
V sledovanom šesťročnom období 2003 až 2008 sa o takmer 320 % zvýšila hodnota dovozu vína, teda viac ako štvornásobne. Rastúcu závislosť SR od dovozu vína zo zahraničia spôsobuje na jednej strane redukcia pestovateľských plôch vinohradov v SR a tým pokles domácej výroby vína, na strane druhej postupné zvýšenie domácej spotreby.
Podobne výrazne od vstupu SR do únie do vlaňajška stúpol aj dovoz kávy a čokolády, a to o 432 % a o 107 %. Tieto výrobky sa dovážajú predovšetkým z Nemecka, Maďarska a Poľska.
V roku 2008 sa v porovnaní s rokom 2003 do skupiny 30 najdovážanejších výrobkov z krajín EÚ-27 dostal repkový olej, kukurica, párky, salámy a mäsové výrobky, nekoncentrované mlieko a smotana, víno, etylalkohol s viac ako 80-% obsahom alkoholu, výťažky a esencie z kávy a čaju, pšenica, kukurica.
Zo skupiny 30 výrobkov, ktoré sa najviac dovážajú na Slovensko, „vypadol“ margarín, živá hydina, semená a plody na siatie, ostatné živé rastliny, prípravky na omáčky, jedlé droby s výnimkou hydinových, konzervované ovocie, výrobky z napučaného a praženého obilia a rezané kvety.
Týchto 30 výrobkov podľa poradia tvorilo vlani až 67 % celkového agropotravinárskeho importu SR z krajín EÚ-27, pričom v predvstupovom roku 2003 to bolo 63,8 %.
Informoval o tom Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva.