Zvýšenie dane z vína bude mať likvidačný charakter
Slovenskí vinohradníci a vinári upozorňujú, že avizované zvýšenie spotrebnej dane z tichého vína bude mať likvidačný charakter predovšetkým na domácich producentov vína.
„Zvýšenie spotrebnej dane z tichého vína sa prejaví najmä zvýšením deficitu štátneho rozpočtu, pretože výber spotrebnej dane a jeho administrácia stoja viac, ako štát vyberie na tejto dani, ďalej zvýšením priemerných cien slovenských vín o viac ako 30 percent, ako aj zvýšením administratívnych a finančných nákladov pre domácich vinohradníkov a vinárov,“ uviedol v utorok v Bratislave na stretnutí s novinármi prezident Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku Ľubomír Vitek.
Zvýšenie spotrebnej dane sa prejaví aj prepustením 3000 zamestnancov, ktorí priamo pracujú vo vinohradníctve a vinárstve, ako aj znevýhodnením domácich producentov pred dovozcami.
Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku po zverejnení východísk rozpočtu Ministerstvom financií (MF), v ktorom sa na budúci rok počíta so zvýšením spotrebnej dane z tichého vína až na 40 eur za hektoliter a celkovým príjmom do štátneho rozpočtu z tejto dane vo výške 20 miliónov eur, požiadal rezort financií o stretnutie.
Uskutočnené stretnutie považujú podľa neho vinohradníci a vinári len za formálne, pretože im neboli zodpovedané žiadne odborné otázky, neboli predložené analýzy a ich argumenty zostali bez zamyslenia sa nad dopadom na sektor vinohradníctva a vinárstva.
Vinohradníci a vinári zásadne odmietajú argumentáciu MF o tom, že dostanú svoje peniaze naspäť prostredníctvom dotácií. Takýto postup je proti spoločnej organizácii trhu s vínom a EÚ ho zásadne zakazuje. Návrh rezortu financií však naznačuje absolútne neznalosti o spoločnej organizácii trhu s vínom a je len populistickým gestom, ktoré má zakryť nevýhodnosť zvýšenia spotrebnej dane z tichého vína.
V súčasnosti sa v SR vyrobí v priemere 350.000 až 400.000 hl vína, z toho až 90 % je vysoko kvalitné víno s chráneným označením pôvodu. Spotreba vína sa pohybuje okolo 600.000 hl ročne a dlhodobo dosahuje úroveň 12 litrov na osobu a rok. Ročný dovoz predstavuje približne 440.000 hl, z čoho je 50 % vysokokvalitných vín.