Potravinári požadujú zvyšovanie predaja domácich potravín a zlepšovanie podnikateľského prostredia
Zvyšovanie predaja domácich potravín a zlepšovanie podnikateľského prostredia požadujú výrobcovia potravín združení v Únii potravinárov Slovenska (ÚPS). Ako vyplynulo z dnešného mimoriadneho valného zhromaždenia ÚPS v Bratislave, produkcia potravín musí mať dôležité miesto v koncepcii rozvoja agropotravinárskeho komplexu, ktorú v gescii Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR pripravuje odborná pracovná skupina, v ktorej má zastúpenie aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).
Podľa ÚPS bude dôležité plnohodnotné napojenie potravinárskeho priemyslu na spoločnú poľnohospodársku politiku Európskej únie po roku 2013. Je varovné, že klesá ekonomický význam potravinárstva v štruktúre priemyselnej výroby Slovenska. Zatiaľ čo v roku 2002 bolo z hľadiska tržieb za vlastné výkony a tovar tretie z trinástich štatisticky vykazovaných pododborov priemyselnej produkcie s 13,2-percentným podielom, vlani sa prepadlo až na 6. miesto s podielom iba 6,84 %. Silné a slabé stránky potravinárstva sú známe, čo by sa malo odzrkadliť aj v pripravovanej rezortnej strednodobej koncepcii.
„V súvislosti s potravinovým kódexom je náročný proces transpozície výnosov na vyhlášky, keďže viaceré z nich sa musia prepracovať“, povedala Zuzana Nouzovská, generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR. Podľa nej sa budú sťahovať, resp. v pripravenej podobe vôbec nevstúpia do notifikačného procesu v Bruseli až štyri z nich. Slovensko sa však tým dostane do časovej tiesne a rezortné ministerstvo musí hľadať možnosť rýchlej novely zákona o potravinách, ktorá by termín transpozície posunula. V opačnom prípade by naša krajina zostala v právnom vákuu, čo nemôže dopustiť.
Ako ďalej informovala Z. Nouzovská, v medzirezortnom pripomienkovom konaní sa nachádza návrh zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny. Podľa nej je lepší ako predchádzajúci zákon, lebo jasnejšie definuje niektoré neprimerané podmienky i kontrolné mechanizmy. Kontrolu dodržiavania tejto právnej normy by mali zabezpečovať trojčlenné kontrolné skupiny, pričom v prípade jej schválenia nebude MPRV SR nútené čakať na žiadne podnety zvonku, ale bude oprávnené konať aj z vlastnej iniciatívy.
„Považujeme za správne, že viacerí individuálni výrobcovia vsádzajú na originalitu a odlíšenie sa od konkurencie, pretože to je prvoradým predpokladom ich úspechu na trhu“, vrátil sa k jednej z kľúčových tém predseda ÚPS Dušan Janíček. „Nami pripravované aktivity majú zabezpečiť propagáciu a podporu predaja slovenských poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov na domácom trhu prostredníctvom objektívneho informovania spotrebiteľa o pôvode agropotravinárskych výrobkov, resp. surovín, z ktorých sú vyrobené. Považujeme za nevyhnutné spotrebiteľovi vysvetľovať výhody a dôsledky nákupu slovenských produktov“.
Zlepšenie situácie si podľa D. Janíčka vyžaduje cieľavedomý postup všetkých zainteresovaných. Obchod síce deklaruje, že má záujem zvyšovať podiel domácich potravín vo svojej ponuke, no až čas ukáže, či to myslí naozaj vážne, alebo ide z jeho strany iba o ďalší marketingový ťah. „Rokovania s ním nie sú jednoduché, ale budeme v nich pokračovať, pretože inak sa dopredu nepohneme. Nemá význam plakať nad rozliatym mliekom, lebo to, čo sa stalo v minulosti, už nevrátime späť. Musíme sa pozerať dopredu a hľadať riešenia na dosiahnutie väčšej vyváženosti vzťahov v celej výrobno-odbytovej vertikále“, uzavrel svoje informácie D. Janíček.