Paprika zo Žitného ostrova smeruje aj do Španielska
Pred zhruba rokom sa na zoznam vyše 1200 výrobkov s ochrannou známkou Európskej únie zaradila Paprika Žitava, známa aj ako Žitavská paprika.
Chránené značenie pôvodu získalo združenie Capsicum, ktoré zoskupuje šľachtiteľov, pestovateľov a spracovateľov koreninovej papriky na Slovensku.
Vo svojej prevádzke v Dvoroch nad Žitavou v okrese Nové Zámky ju vyrába spoločnosť Mäspoma. Prvé dva výrobky s týmto označením sa do predaja dostali v decembri minulého roka.
„Zatiaľ nevieme objektívne zhodnotiť, do akej miery nám ochranná známka pomôže, pretože je to veľmi krátky čas. Všetky aktivity spojené s jej predajom si musíme zabezpečovať sami, no je pravda, že nám pomohla v rokovaní s obchodnými reťazcami. Zmenil sa ich prístup, rokovania idú jednoduchšie,“ zhodnotil prínos ochrannej známky Andrej Vrábel, vedúci prevádzky Mäspoma v Dvoroch nad Žitavou.
Odhaduje, že v tomto roku sa podarí firme predať zhruba 20 ton Žitavskej papriky na domácom trhu. „Aj predaj lahôdkovej papriky začínal na piatich tonách ročne, po siedmich rokoch sa dostal na 100 ton,“ skonštatoval Vrábel. V minulom roku predala Mäspoma 600 ton koreninovej papriky všetkých druhov. Časť smerovala do Švajčiarska a Francúzska. „Tam vyvážame papriku niekoľko rokov, no zatiaľ nie pod označením Paprika Žitava. V tomto roku už chceme vyvážať aj túto papriku,“ povedal Vrábel.
Žitavská paprika je fenoménom južného Slovenska, pestuje sa pri ústí Váhu, Hrona, Nitry, ale aj v povodí Malého Dunaja a Žitavy. Paprika Žitava nie je odroda, ale výsledný produkt. Získava sa z niekoľkých odrôd – Považskej hrubostennej sladkej, Nitrianskej tenkostennej sladkej, Dunajskej hrubostennej sladkej, Žitavskej hrubostennej sladkej, Hodonínskej sladkej. Najviac pestovanou je momentálne Dvorská, Žitavská a Kolora.
„Sme najsevernejšou oblasťou Európy, kde sa pestuje koreninová paprika. Nie je tu toľko slnka ako južnejšie, preto zostáva v paprike vysoký obsah cukrov, ktoré sa nepremieňajú na farbivo,“ tvrdí Vrábel.
Paprika má preto svetlejšiu oranžovočervenú farbu a výraznú sladkú chuť bez stopy po horkosti, čím sa odlišuje od tmavočervených južanských paprík.
Tradičný výrobný postup pestovania Žitavskej papriky sa s menšími úpravami zachoval až dodnes. V Dvoroch nad Žitavou paprika absolvuje všetky fázy výroby, od pozberovej úpravy cez sušenie a mletie na valcových stoliciach až po záverečné spracovanie v tradičnom kamennom mlyne. Dynamickým tlakom pri mletí na kamennom mlyne sa tu paprika zahreje, zo semien sa tak uvoľňujú tuky. Tie sa zmiešavajú s vlastnými farbivami, mletú papriku konzervujú a stabilizujú jej farbu.