Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Zaujímavosti

Gozora: Jednotný jazyk by zlepšil šance poľnohospodárov a potravinárov

Gozora: Jednotný jazyk by zlepšil šance poľnohospodárov a potravinárov
insert_photoautorka - Peter Baco (vľavo) a Jozef Bíreš.

Pravdepodobne sa nikdy predtým nestalo, že by Jozef Smatana, Gabriela Matečná, Ján Hrinka, Peter Baco a Jozef Bíreš stáli vedľa seba. Na slávnostnom zasadaní Valného zhromaždenia Slovenskej akadémie pôdohospodárskych vied (SAPV) v Nitre venovanom stému výročiu poľnohospodárskeho výskumu na Slovensku, si spoločne prevzali ocenenie za prínos „v pôdohospodárskom výskume, vzdelávaní a rozvoji agrorezortu“. Ocenenia im odovzdal predseda SAPV Vladimír Gozora.

Jozef Smatana prevzal medailu za ministerstvo pôdohospodárstva ako jeho štátny tajomník a bývalá ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná prevzala cenu pre Ministerstvo životného prostredia SR, na ktorom je aktuálne štátnou tajomníčkou. Ocenené bolo aj Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže, z ktorého prišiel štátny tajomník Ján Hrinka. Bývalí ministri pôdohospodárstva Peter Baco a Jozef Bíreš boli ocenení za osobný prínos spolu s ďalšími osobnosťami vedy a školstva.

SAPV pri príležitosti stého výročia svojej existencie udelila spolu 75 ocenení organizáciám a osobnostiam: ministerstvám, vedeckým a vzdelávacím inštitúciám, vedcom, profesorom, bývalým politikom i manažérom. Ďalších 59 osôb si ich prevezme na výročných členských schôdzach a na ďalšom Valnom zhromaždení SAPV do konca roka.

Veda a politika

Vzťah medzi SAPV a politikou nie je náhodný. Akadémia bola od 90. rokov minulého storočia autorom stratégií a hodnotení, ktoré boli kľúčové pre formovanie súčasnej poľnohospodárskej politiky Slovenska.

„Činnosť SAPV bola veľkým prínosom pre udržateľné pôdne a lesné hospodárstvo na Slovensku a implementovanie ekosystémových cieľov,“ uviedol vo svojom príhovore Jozef Smatana. Pôvodne mal na zasadanie prísť minister Richard Takáč osobne.

Kým v 90. rokoch bola najväčšou výzvou transformácia poľnohospodárstva pre nový európsky trhový model, tak teraz je to najmä udržateľnosť, výroba bezpečných potravín, využitie obnoviteľných zdrojov a efektívne obrábanie pôdy, uviedol štátny tajomník MPRV.

„V 90. rokoch sme pracovali na analýzach a koncepciách rozvoja poľnohospodárstva pre ministerstvo a pokračovali sme v tom na začiatku milénia na základe požiadaviek ďalších ministrov – Pavla Koncoša a Miroslava Jureňu. Vypracovávali sme analýzy a koncepcie rozvoja a aj sa podľa nich išlo. Potom sme sa prehupli do obdobia, keď Slovensko vstúpilo do európskych štruktúr a s tým súviseli ďalšie úlohy,“ povedal pre poľnoinfo.sk Vladimír Gozora, predseda predsedníctva SAPV.

Uviedol, že predpovedali, aký dopad bude mať pre poľnohospodárov a potravinárov vstup do Európskej únie.

„Od začiatku sme vedeli, že to bude najskôr nápor na malých predajcov. Vedeli sme, že keď sa tu objavia obchodné reťazce, oni budú rozhodovať o tom, čo umiestnia na svojich pultoch. Že to budú predovšetkým výrobky z Nemecka, Poľska, Česka či ďalších krajín,“ povedal pre poľnoinfo.sk.

Význam vedy pre poľnohospodárku politiku vyzdvihol aj Peter Baco, bývalý minister pôdohospodárstva.

„Prognózu pre novú víziu poľnohospodárskej politiky musia vypracovať vedci,“ povedal pre portál Peter Baco.

Chýba jednota

Slováci podľa Gozoru najviac ohrozujú svoje šance nejednotnosťou a ak by poľnohospodári a potravinári hovorili jedným jazykom, zlepšili by sa tým ich šance.

Spomína si, že ešte s členmi bývalých družstiev navštívili v roku 1990 v Holandsku jediné tamojšie družstvo na spracovanie mlieka.

„Spracovávalo 11 miliárd litrov mlieka ročne a mali 50 tisíc členov. Všetko to boli vlastníci malých mliečnych fariem. Každý rok na výročnej konferencii 500 delegátov farmárov hlasovalo, aká má byť výrobná, spracovateľská a aká spotrebiteľská cena mlieka,“ opisuje V. Gozora, ako môžu farmári spoločne ovplyvňovať ceny v obchode s potravinami.

autorka – Vladimír Gozora.

Aktívni od Prvej republiky

SAPV je nástupcom Československej akadémie zemědělskej, ktorú v roku 1924 založil Milan Hodža, vtedajší minister poľnohospodárstva Československa, ktorý bol zároveň jej prvým predsedom. Česká a slovenská poľnohospodárska akadémia sa definitívne rozdelili v roku 1993, obe však stále spolupracujú na spoločných projektoch.

Ján Nedělník, predseda predsedníctva Českej akadémie zemědělských věd (ČAZV) vo svojom vystúpení spomenul napríklad nedávne spoločné konferencie o ochrane rastlín a o mykotoxínoch. ČAZV bude svoje sté výročie oslavovať 22. októbra v Prahe. Sprievodným podujatím bude aj výstava 100 rokov poľnohospodárstva v Čechách v Múzeu poľnohospodárstva na Letnej v Prahe.

ČAZV vydáva 11 vedeckých časopisov medzinárodnej úrovne a Ján Nedělník vyzval slovenských vedcov, aby v nich publikovali svoje práce.

Na Milana Hodžu spomínal nielen predseda predstavenstva SAPV, ale aj hosť zo srbského Nového Sadu, kde žije početná slovenská menšina. Ján Kišgéci, bývalý srbský minister poľnohospodárstva spomínal, že Hodža často navštevoval Vojvodinu, kde chodil po dedinách a vzdelával roľníkov, preto si ho v slovenských dedinách v Srbsku pamätajú. Tiež ocenil, že veľa príslušníkov slovenskej menšiny absolvovalo poľnohospodárske vzdelanie na univerzite v Nitre.

Prítomní boli aj ďalší predstavitelia zahraničných partnerských organizácií, účastníkov osláv listom pozdravil aj Artur Horbovy z univerzity v Kyjeve.

Titul pre manažérov

Na podujatí boli zároveň inaugurovaní štyria agromanažéri, ktorí získali čestný titul Master of Business Administration, ktorý im v spolupráci so SAPV udelil Inštitút manažérskej akadémie v Litoměřiciach.

Získali ho bývalý minister pôdohospodárstva Peter Baco, ďalej bývalý poradca prezidenta Rudolfa Schustera pre poľnohospodárstvo a agropodnikateľ Zoltán Černák, agromanažér Vojtech Tĺčik a riaditeľ pekární Včela – Lippek Slavomír Moravčík.

Autor článku: Klaudia Lászlóová - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autorka - Peter Baco (vľavo) a Jozef Bíreš.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anton Spišák
Anton Spišák
2. október 2024 17:14

Za šéfovania vyznamenaných polnohospodárstvo dostalo také rany,že sa z toho asi už nezviecha.