Mor ošípaných na Slovensku ceny negatívne neovplyvnil
Obava z pádu cien za jatočné polovičky ošípaných pre výskyt afrického moru ošípaných na Slovensku sa zatiaľ nenaplnila. Chovatelia potvrdili, že odber slovenských ošípaných zatiaľ nezastavilo ani susedné Maďarsko, do ktorého vyvážajú najviac.
„Ceny sa zatiaľ neznížili, dokonca naopak, zvýšili sa. Na nemeckej burze šla cena hore o 4-centy na kilogram jatočnej polovičky, u nás sa pohybuje na úrovni 1,41 až 1,45-eura za kilogram,“ potvrdil predseda Zväzu chovateľov ošípaných Andrej Imrich.
Zväz po výskyte afrického moru ošípaných na východnom Slovensku vyjadril obavu z negatívneho vplyvu na obchod s jatočnými polovičkami.
„Dúfame, že nás to nepostihne a cena nepoklesne, lebo to by bol koniec chovu ošípaných na Slovensku. Mali sme prípady klasického moru ošípaných a v tom čase prakticky až o 50-percent poklesli stavy u nás. Veríme, že tento scenár sa teraz nenaplní a rýchlo sa vysporiadame s týmto problémom,“ uviedol Imrich.
Ceny jatočných polovičiek sú pritom podľa chovateľov po dlhšom čase na prijateľnej úrovni. Ešte pred pár týždňami sa predávali len za asi 1,20-eura na kilogram. Zvýšili sa po tom, ako ochorenie prepuklo najmä vo východnej Ázii a tým sa zvýšil dopyt po európskej bravčovine.
Matečná: Cena bravčového mäsa musí ísť hore
„Cena išla hore, ale treba povedať, že sa dostala na úroveň z roka 2016. V roku 2016 tu nebol žiadny africký mor ošípaných a vtedy to bola normálna cena, pri ktorej sa dalo fungovať. Bohužiaľ, cena v roku 2018 bola katastrofálna. Bola pod výrobnými nákladmi, takže dnes sa situácia konečne normalizovala. Ale aj tá naša súčasná cena je stále niekoľko centov pod cenami na nemeckej burze. Takže dá sa povedať, že keď je cena nízka, vtedy bitúnky a veľkoobchody kopírujú nemeckú burzu. Keď je cena vysoká, tak nie. To náš odberateľ nie je schopný zaplatiť a doplácame na to len my, chovatelia,“ vyjadril sa chovateľ František Valašek.
Na potrebu rastu cien za bravčové mäso aj jatočné polovičky ošípaných poukazujú chovatelia už dlhšie. Pre dlhotrvajúce straty stavy ošípaných neustále klesajú.
„Cena bravčového mäsa musí ísť hore, pretože náklady na jeho výrobu sú vyššie, ako realizačná cena. Aj podľa testov je slovenské bravčové mäso jedno z najlepších, aké máme a nie je možné, aby mu konkurovalo mäso zmrazené v mrazničkách pol roka niekde v Španielsku a potom ho donesieme sem,“ myslí si ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.
Rezort chovateľov ošípaných zaradil aj medzi oprávnených poberateľ podpôr v rámci programu Zelená nafta.