Zvyklosti v pití nápoja bohov sa menia
Podľa vedúceho oddelenia Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Mareka Závrackého, kvalita slovenských vín napreduje. Slovenským spotrebiteľom odporúča, aby na nákup tohto kráľovského moku využili špecializované predajne, alebo priamo ponuku výrobcov vína.
„Po vstupe do Európskej únie nastal boom spotreby vín z južnej Afriky, ale i z Austrálie. Tieto vína sú ale veľmi ťažké a majú vysoký obsah alkoholu. Samotný spotrebiteľ bol ohúrený ich plnosťou. Tohto vína sa ale nedá vypiť toľko, ako nášho a pravdepodobne aj preto sa vraciame k slovenským vínam, ktoré majú nižší obsah alkoholu a vyšší obsah kyselín a tým pádom sú stráviteľnejšie,“ povedal Marek Závracký.
Ako ďalej uviedol, hlavne pri lacnejších vína zo zahraničia sa objavujú problémy s kvalitou. Preto by aj spotrebiteľ mal rozumieť etiketám. Štátna veterinárna a potravinová správa sa stará aj o to, aby boli zrozumiteľné a aby spotrebiteľa nezavádzali.
Ako odznelo v relácii Farmárova nedeľa, v súčasnosti sme svedkami experimentovania a búrania určitých pravidiel pri konzumácii vína. Napríklad k rybe sa nepodáva už len biele, ale aj červené vína. To isté platí pri pečenom mäse, kde už nedominujú len ľahké červené vína.
„Zvláštnosťou sú pevné červené vína, ktoré majú bohaté telo, sú korpulentné. Skúste ich skombinovať s horkou čokoládou. Je to krásne spojenie dvoch extrémov. Viac ako 80 percentný podiel kakaa v horkej čokoláde a južný, telnatý alibernet,”.