Zlodej kričí: Chyťte zlodeja! Alebo – Ak chceme aby nám pomohli, pomáhame sami sebe?
Zamyslenie nie len o podpore nášho poľnohospodárstva a potravinárstva smerom zdola, to znamená od roľníkov, ale najmä o predaji z dvora. O tom, či vieme využiť šancu, ktorá sa nám schválením tejto právnej normy ponúka. Veríme, že vzbudíme u Vás záujem diskutovať, či domnienky autorky Soni Ludvighovej, vychádzajú z reálnych poznatkov.
Nikto síce nekričí: „Kupujte slovenské potraviny, pomôžeme si navzájom!“, ale posledné dva mesiace si pozornejšie všímam, čo kto kupuje. Hoci bývam v Bratislave, na pracovnej ceste vždy zájdem aj do miestnych obchodíkov či supermarketov. A čuduj sa svete, niekoľkokrát som narazila na mne známe tváre. Na poľnohospodárov, ktorí kupovali české trvanlivé polotučné mlieko – bolo až o tretinu lacnejšie, alebo české či poľské maslo, alebo jogurty. Všetko to bolo o čosi lacnejšie, ako zvolenské, humenské či „rajácke“ výrobky. Mnohí si ma zrejme nevšimli.
Iba jeden, radšej neprezradím, v ktorom to bolo regióne, sa pri mne pristavil s otázkou: “Je to tu lacnejšie, ako v Bratislave?“ Neodpovedala som hneď. Najprv som preletela obsah jeho nákupného košíka. Medzitým ma zoznamoval so svojou manželkou. V košíku mal celý kartón českého trvanlivého polotučného mlieka, jedno slovenské rastlinné maslo a dve 250 gramové maslá zo surového kravského mlieka.
Jedno české, druhé slovenské. Odvetila som čisto diplomaticky: „Niektoré potraviny sú lacnejšie. Zrejme sa ráta s menšou kúpyschopnosťou občanov.“
Táto, aj jej podobné situácie, ma vlastne primäli napísať týchto pár riadkov. Nechcem a vôbec nemienim zovšeobecňovať, ale v mysli sa mi vynorilo niekoľko otázok. Medzi nimi aj takáto: Myslia to daktorí poľnohospodári s upozorňovaním na „mliečne problémy“ naozaj vážne?
Viem, že v poľnohospodárstve sú, všeobecne, príjmy stále v kategórii najnižších. Chápem, že človek v obchode ráta už všetky „centíky“, ktoré má v peňaženke. Ale akosi mi nejde dohromady deklarovanie a konanie niektorých poľnohospodárov. Produkujú niečo, čo kupujú, ako bežní spotrebitelia v obchode, ale radšej siahnu po tom, čo je z dovozu. Lebo je to o pár centov lacnejšie. Prečo si napríklad mlieko nekúpia na farme? Veď by tak pomohli aj sami sebe!
Opakujem – nechcem a nemienim zovšeobecňovať. Iba hľadám odpovede na otázky. Jednou z nich je aj táto: Domnievajú sa manažéri poľnohospodárskych firiem, že predaj surového kravského mlieka z dvora farmy, aj vlastným ľuďom, im zlepší ekonomiku? Mohlo by to tak byť! Ale ak budú predávať surové kravské za jedno euro – už sa tak na Slovensku deje – zrejme musia rátať s tým, že ich ľudia budú skôr kupovať to lacnejšie, dovozové mlieko v supermarketoch. Aj keď má menej tuku, nedá sa z neho zobrať smotana, či je nemožné nechať ho dozrieť na dobré kyslé mliečko.
A opäť otázka – na ktorú nepoznám odpoveď: Prečo na jednej strane poľnohospodári – netrúfam si definovať ich počet, ale existujú – kričia, že treba podporovať produkciu mlieka, lebo sa naďalej budú likvidovať dojnice, a na strane druhej – nekupujú vlastnú produkciu, aby šli príkladom?
Poľnohospodári by sa nemali dištancovať od dediny. A nehnevajte sa, ale pokiaľ niektorí z nás predávajú liter mlieka za euro, je to absolútny odklon od obce. To si nevieme uvedomiť, že pokiaľ obec má napríklad len 700 obyvateľov a každý z nej vypije 2 deci mlieka, tak je to skoro… Celý komentár »
Farmár je predsa tiež podnikateľ. Nech sa správa trhovo. Pokiaľ mu ľudia kupujú to mlieko za cenu, ktorú si určí, tak prosím. Nech sa ale potom správa trhovo aj vtedy, keď je neúroda, povodeň, alebo zlá cena. A nie stále žiadať peniaze od štátu.
Farmár je predsa tiež podnikateľ. Nech sa správa trhovo. Pokiaľ mu ľudia kupujú to mlieko za cenu, ktorú si určí, tak prosím. Nech sa ale potom správa trhovo aj vtedy, keď je neúroda, povodeň, alebo zlá cena. A nie stále žiadať peniaze od štátu.
Pani Ludvighova, ruku na srdce:-) Kolko litrov mlieka ste si za posledny rok osobne kupili pre Vasu domacnost na slovenskej biofarme? Kupovat v byvalych druzstevnych dvoroch asi velky obrat velkym podnikom neurobi a malych rodinnych fariem schopnych v prijemnej atmosfere predavat z dvora je mozne spocitat na prstoch jedneho cloveka…… Celý komentár »
Slovenské výrobky boli vždy kvalitné, tak nechápem, prečo niekto uprednostňuje mliečne výrobky, ktoré okolo kravy ani nešli. To si naozaj neuvedomujeme, že čo jeme, to sme?
Škoda, že sa farmár, ktorý reagoval na môj príspevok, nepodpísal. Ale dávam si ruku na srdce a priznávam sa, že za posledný rok to bolo iba 6 litrov mlieka, ktoré som kúpila na dvoch farmách, ale nebolo to surové kravské mlieko ale vynikajúci farmársky zákvas. Keďže to bolo ďaleko od… Celý komentár »
Vdaka za ferovu odpoved. Rubriku o ekologickom farmareni uz prevadzkovatel tohoto webu medzicasom doplnil. Som rad, ze biele mlieko:-) uz nebudu musiet farmari predavat z farmy „na cierno“ a prosit pritom ludi, ktori si ho kupia, aby nas neprezradili a nestihali podla zdeformovaneho zakona, ktory doteraz platil… Kedze v kontaktoch… Celý komentár »
Rubriku sme medzičasom naozaj doplnili a to najmä vďaka Vám, našim čitateľom, ktorí nás o túto kategóriu žiadali. Ospravedlňujeme sa, že to trvalo dlhšie obdobie. Zvažovali sme jej vytvorenie z jediného dôvodu. K odberu noviniek už máme prihlásených viac ako dvesto roľníkov a tí v období svojho prihlásenia nemali možnosť… Celý komentár »
nemyslim si, ze kazdy si potrebuje kupovat mlieko. sme cicavce a , ruku na srdce, kolko cicavcov cely zivot cicia? nova rubrika, ci kategoria, ci celkom nieco ine o biofarmach a ekosvete sa chysta a, nemyslim ze to je iba v hlave jedneho cloveka… ked si uvedomime, tak sa to… Celý komentár »