Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Ekologické poľnohospodárstvo Z domova Zaujímavosti

Živočíšna výroba na Slovensku je bojom o prežitie. Farme pomáha ekológia

Živočíšna výroba na Slovensku je bojom o prežitie. Farme pomáha ekológia
insert_photohttp://www.agromernik.sk/

Ekologická farma AGRO Merník už takmer desať rokov hospodári na ploche 1 200 hektárov v v piatich katastrálnych územiach – Michalok, Merník, Čičava, Vyšný Kažimír a časť Vranova nad Topľou.

Špaldu predávajú do Nemecka

AGRO Merník sa zameriava na živočíšnu výrobu – chovajú hovädzí dobytok, ovce a kone, ale časť aktivít venujú aj rastlinnej produkcii.

„Pestujeme hlavne špaldu, približne na 100 hektároch, ovos a samozrejme, krmoviny pre zvieratá. Každý rok to trochu obmieňame, ale krmoviny sú vždy,“ približuje majiteľ Ladislav Hreha.

AGRO Merník je ekologická farma a špaldu v bio kvalite predávajú do zahraničia, predovšetkým do Nemecka. Vlaňajší (2021) výnos plodiny predstavuje približne 2,5 tony z hektára. Mohol by byť aj vyšší, ale v ekologickom hospodárstve nepoužívajú chémiu. Poľnohospodár vysvetľuje, prečo sa rozhodli práve pre ekologické hospodárenie:

„Dôvodom bola bonita pôdy a podmienky v regióne, kvôli ktorým sa neoplatí komerčne hospodáriť. Keď sme skúšali komerčnú výrobu, aj pri používaní chémie boli výnosy nízke a pestovanie sa nám neoplatilo. Pri ekologickom hospodárení sú výnosy síce nižšie, ale kompenzuje ich vyššia výkupná cena.“

Záujem o bio produkty rastie

V Merníku majú dve stáda hovädzieho dobytka. Základné stádo plemena Simmental zahŕňa asi 140 kusov dobytka, stádo plemena Aberdeen Angus má približne 200 kusov.

„Tam robíme aj šľachtiteľský chov, máme plemenné býky a jalovice,“ dopĺňa Ladislav Hreha.

Farma má šľachtiteľský chov aj na ovce, plemeno Romney Marsh a rozbehli aj chov koní rôznych plemien. Na farme funguje jazdecká škola s kurzami pre deti aj dospelých.

Aj živočíšna výroba na farme je ekologická, ale ako upozorňuje poľnohospodár, na Slovensku ešte nie je vyššia pridaná hodnota za ekologický chov.

„Nedokážeme to predať za vyššie ceny ani v zahraničí, nemáme taký dobrý odberateľský kontakt, ktorý by ocenil bio kvalitu. Chováme mäsové typy a predávame zástavový dobytok. Začíname uvažovať nad výkrmom, lebo vidíme, že o bioprodukty začína byť postupne záujem,“ hovorí.

Výkrm momentálne nedokážu zabezpečiť. Podľa Ladislava Hrehu je to náročné, hlavne pokiaľ ide o organizáciu práce.

„Je rozdiel robiť výkrm v ekológii a v komerčnom hospodárstve. Pri výkrme treba zviera chovať dva roky. Aj cena kŕmenia je drahšia ako pri komerčnom kŕmení. Všetko ešte zvažujeme a musíme tomu prispôsobiť aj maštale. Tým, že sme bez trhovej produkcie mlieka, naše zvieratá sú väčšiu časť roka vonku, kde sa aj kŕmia. Pri intenzívnom výkrme potrebujeme mať dobré maštale. Momentálne ich ešte nemáme zrekonštruované a je to beh na dlhú trať,“ informuje L. Hreha.

Chcú rovnocenné podmienky

Problémom sú – tak ako u všetkých slovenských poľnohospodárov, financie. Farmár hovorí, že by pomohlo zjednodušenie prístupu k eurofondom.

„Mohli by sme realizovať investície do farmy. Či už na rozširovanie stáda, obnovu maštalí, strojového parku. Všetko momentálne financujeme z vlastných zdrojov. Za posledných päť rokov nebola žiadna poriadna výzva, do ktorej by sme sa mohli prihlásiť. Slovenská republika sa o poľnohospodárstvo nezaujíma, my len prežívame. V rastlinnej výrobe je to jednoduchšie, my v živočíšnej musíme robiť 24 hodín denne a 365 dní v roku,“ hovorí Ladislav Hreha.

Podpora sa však netýka len investícií. Poľnohospodári by uvítali vyššiu dotáciu od štátu.

„Nemáme rovnocenné podmienky so zahraničím a tým pádom naše produkty vyrábame drahšie a nevieme ich predať. Oni majú vyššie dotácie, môžu si dovoliť znížiť ceny. My, aby sme nejako prežili, musíme predávať drahšie a tým pádom nie sme konkurencieschopní. Živočíšna výroba na Slovensku je bojom o prežitie. Keď sme na nule, sme šťastní. Ale väčšinou sme v mínuse,“ uzatvára Ladislav Hreha.

Autor článku: Veronika Fitzeková - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: http://www.agromernik.sk/

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments