Traja malí synovia Rosy Villarrealové pobehujú po ploche s vianočnými stromčekmi, ktoré sú ponúkané na predaj. Je vidieť ich vzrušenie, keď sa vrhajú od jedného zeleného stromčeka k druhému. Chlapci vo veku dva, štyri a šesť rokov vyberajú tentoraz živý stromček a rodičia dúfajú, že vďaka tejto ich novej tradícii budú mať trvalé spomienky.
Český Štátny poľnohospodársky intervenčný fond (obdoba slovenskej PPA) potvrdil, že od 2. augusta 2018 nepreplatil koncernu Agrofert žiaden nový projekt z európskeho Programu rozvoja vidieka. Ostatným poľnohospodárom sa dotácie štandardne vyplácajú, oznámila dnes ČTK hovorkyňa SZIF Vladimíra Nováková a potvrdil to aj hovorca ministerstva poľnohospodárstva Vojtěch Bílý.
Poľnohospodárske družstvo v Bobrove vzniklo v roku 1958. Aj keď je to už šesťdesiat rokov, pozostatky domáceho hospodárenia sú stále prítomné. Možno za to môže hlboko zakorenený vzťah Oravy k pôde, alebo to, že si aj ďalšie generácie Bobrovčanov pamätajú, kde ich starí rodičia gazdovali. Predseda tamojšieho družstva Tomáš Lúchava odhaduje, že ešte aj dnes by sme v domoch najmä starších obyvateľov tejto hornooravskej obce našli do dvadsať kráv.
Ako Deň spomienky na obete hladomoru z rokov 1932-1933 si Ukrajina každý rok v štvrtú novembrovú sobotu pripomína tento pamätný deň. V tomto roku pripadol na 24. novembra a Ukrajinci si túto udalosť pripomenú viacerými podujatiami. Vo vtedajšej Ukrajinskej sovietskej socialistickej republike (USSR) zomrelo na následky umelo vyvolaného hladu vyše sedem miliónov ľudí. Súčasná Ukrajina hladomor spred 85 rokov označuje slovom genocída.
V oblasti Považia hospodária desaťročia, ale až posledné roky strácajú pôdu pod nohami. Nezvratne, ako daň za ekonomický úspech. Ten do regiónu vliala diaľnica, ktorá ich na konci deväťdesiatych rokov spojila s Bratislavou. Odvtedy sa tu usídlili viaceré úspešné firmy a tie, ktoré prežili transformáciu ekonomiky, chytili druhý dych.
Neskoršia jeseň je tradične časom zberu viniča vhodného na slamové víno. Na Slovensku ho dorába len hŕstka vinárov. Spracovanie je totiž náročnejšie – už od pestovania až po jeho dozrievanie v sudoch. Vinárstvo v Topoľčiankach patrí medzi tie, ktoré slamové víno uvádzajú na trh už celé roky. V aktuálnej sezóne ho práve pozbierali vo viniciach.
Najkomentovanejšie za 7 dní