Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Výzva podporí len lokálne trhy

chat_bubbleKomentáre: 4 visibilityZobrazenia: 1504

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vyhlásilo výzvu na takmer 50 miliónov eur, ktoré majú podporiť slovenské produkty a priblížiť ich k slovenským spotrebiteľom. Ide o opatrenia na podporu vertikálnej a horizontálnej spolupráce pri rozvoji dodávateľského reťazca. V praxi sa majú podporiť miestne trhy a krátke dodávateľské reťazce v okruhu 100 km od miesta produkcie konkrétneho produktu.

Opatrenia nadväzujú na projekt Chcem dodávať, ktorý v uplynulých rokoch pomohol presadiť sa na trhu celkovo 166 producentom potravín na Slovensku. Produkty mohli dodávať do obchodov i reťazcov v okruhu 50 kilometrov od svojej výroby.

V rámci novej výzvy vyčleňuje štát 25 percent celkových prostriedkov zo svojich zdrojov a zvyšok financovania zabezpečujú európske fondy. Peniaze musia vždy čerpať spolu najmenej tri subjekty – prvovýrobca, spracovateľ, dodávateľ či odberateľ, resp. obchodník. Rovnako posledným článkom môže byť aj reštaurácia, nemocnica, úrad či školská jedáleň.

„Vo všeobecnosti tu platí, že podporovať sa bude krátky obchodný reťazec. Určite to pomôže diverzifikácii potravinovej základne na vidieku a v okolí asi 100 km, ale zásadne to nijako nezmení situáciu v agropotravinárskom sektore na Slovensku,“ uviedol Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Dôvodom je práve vymedzenie novovzniknutého reťazca na miestny trh.

„Keďže ide len o krátky reťazec, produkty z tohto opatrenia sa nedostanú na pulty veľkých obchodných reťazcov, ktoré predávajú momentálne 86 percent všetkých potravín na Slovensku. Práve presadiť sa do týchto sietí je pre výrobcov problém, keďže veľká sieť má obrovské postavenie. Táto výzva ale nie je prioritne určená na to, aby sme mali vyšší podiel domácich výrobkov na pultoch obchodných reťazcov,“ dodal Emil Macho.

Žiadosti môžu skupiny subjektov podávať v termíne od 10.8.2018 do 15.10.2018. Výška jednotlivých projektov v rámci integrovaných projektov na podporu vertikálnej a horizontálnej spolupráce sa má pohybovať v rozmedzí 50-250 tisíc eur na všetkých spolužiadateľov, každý z nich môže mať oprávnené výdavky 10-200 tisíc eur. Pokiaľ žiadosti budú spadať do podopatrenia na podporu investícií do poľnohospodárskych podnikov, výška žiadosti na jeden subjekt môže dosiahnuť 10-400 tisíc eur. Pri uplatnení výdavkov na podopatrenie podpory investícií na spracovanie, uvádzanie na trh alebo vývoj nových produktov, môže spoločný projekt dosahovať 2,25 milióna eur.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1178 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

4 komentáre

  1. agronom
    7. augusta 2018

    Robíte tomu reklamu, ako by sa išlo podporiť stovky projektov. Reálne je to len cca 20 ks pre celé Slovensko, a to aj tak len pre svojich.

    Odpovedať
  2. realista
    7. augusta 2018

    súhlas s „agronomom“ o efektivite týchto projektov je možné minimálne polemizovať….

    Odpovedať
  3. Jaro
    1. septembra 2018

    Nechapem preco by mali danovy poplatnici sponzorovat nejake sukromne subjekty.Inak povedane kapitalistov. Kazdy podnikatel a frima sa ma sama starat o odbyt a marekting. Najlepsia reklama su kvalitne vyrobky za dobru cenu. Pokial nebudeme v tomto konkurencie schopni svetu, nepomozu nam ziadne podporne programy, treba si obrazne polozit otazku, budeme to exportovat do Japonska, budu sa o to „bit“ Francuzi ? Ja „milujem“ reci podnikatelov , ktori velebia volny trh a pritom placu a stazuju sa, ze ich stat malo podporuje, vtedy im uz je ten stat dobry.A co sa tyka konkretne tohto projektu, ze tam mozu byt zapojene aj jedalne a urady tak tu vidim krasny priestor na korupciu a kamaratske ksefty.

    Odpovedať
  4. jm
    1. septembra 2018

    Akým spôsobom by bolo možné dodávať čerstvé mäso povedzme do školskej jedálne alebo do reštaurácie? Vie niekto poradiť? Totiž v období keď som niečo podobné mal v pláne z veteriny mi bolo oznámené ,že nesmiem nikomu predávať čerstvé mäso. Na rozdiel v susednom Česku, alebo Rakúsku to fungovalo už pred niekoľkými rokmi. Porazené zviera na malom bitúnku si majiteľ priviezol domov a rozpredal ho bez akého koľvek postihu. Totiž mne to pripadá že do tejto výzvy budú opäť zaradený vo väčšine len tí ktorý poberali už v minulosti podporu napríklad na výstavbu uvedených malo bitúnkov. Ono totiž poznám v blízkom okruhu pár ľudí ako prvovýrobcu ,spracovateľ a zároveň je aj majiteľ reštaurácie. A na počudovanie je aj tapetár s tabuľkami o čerpaní z Eurofondov.

    Odpovedať

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom.