Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Výdatné zrážky ich potešili

Výdatné zrážky ich potešili
insert_photosídlo spoločnosti PORS v Oslanoch

O hospodároch z Oslian média v posledných týždňoch informovali najmä ako o priekopníkoch, ktorí na Slovensku zmenili pohľad na chov hovädzieho dobytka. Ich dojacie roboty zaujali nielen poľnohospodársku verejnosť, ale pomohli spropagovať odvetvie i vo všeobecných médiách. My sme sa v Oslanoch zastavili a pozreli sa na ich rastlinnú výrobu.

„Tohtoročnú žatvu sa nám podarilo ukončiť ako prvým v okrese. Sme radi, že sme to stihli ešte pred začiatkom výdatných zrážok,“ uviedol pre poľnoinfo.sk Miroslav Polc, konateľ spoločnosti PORS v Oslanoch.

I keď sa väčšina roľníkov v súčasnosti ponosuje nad priebehom počasia, hospodári z hraníc okresu Prievidza a Partizánske sa z hojnosti zrážok tešia.

„Našou významnou plodinou je cukrová repa. Keďže jej výmera nie je pod závlahou, máme skúsenosti, že počas leta musí padnúť aspoň jeden výdatný dážď, aby sme boli s úrodou spokojní,“ hovorí Miroslav Polc.

Na nedostatok vlahy sa v súčasnosti v Oslanoch sťažovať naozaj nemôžu. To dáva slušný základ, aby úrody cukrovej repy neklesli ani tento rok pod 70 ton z hektára. V minulom roku dokonca pri nadpriemernej cukornatosti atakovali hranicu 80 ton z hektára.

Každý gazda ale vie, že počítať treba až vtedy, keď je úroda v skladoch. Tohtoročné úrody repky dosiahli 4 tony z hektára a produkciu speňažili za 465 eur za tonu. Pri jarnom jačmeni boli výnosy na úrovni 6 ton z hektára a ozimný jačmeň dal úrodu 5,6 tony z hektára. Pšenica sypala 5,8 ton z hektára, i keď jej jarné odrody dosiahli nižšiu úrodu.

Ako hovorí konateľ tohto sedemstošesťdesiat hektárového podniku, dobré úrody a ceny hustosiatych obilnín a repky zabezpečia ďalšie investície. Tie sú rovnomerne rozložené nielen do rastlinnej výroby, kde priemerný vek traktorov dosahuje len 4,6 roka, ale i do živočíšnej výroby.

Autor článku: Juraj Huba -poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: sídlo spoločnosti PORS v Oslanoch

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments