Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z ekonomiky

V Trhovej Hradskej žatvu ukončili, úroda je nadpriemerná

V Trhovej Hradskej žatvu ukončili, úroda je nadpriemerná
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Žatva na Podielnickom poľnohospodárstvom družstve v Trhovom Mýte v okrese Dunajská Streda je dnešným dňom ukončená, „kvantitou a kvalitou sme spokojní“, povedal predseda družstva Arpád Mózes.

„Po ťažkých troch rokoch, čo spôsobilo nepriaznivé počasie, sme dosiahli tentoraz nadpriemernú úrodu. V prípade repky ozimnej sme dosiahli 3,6 t/ha, pšenice 5,8 t/ha a výsledok jačmeňa je 4,5 t/ha. Jačmeň vyhovuje na sladovnícke účely a pádové čísla pšenice sú veľmi vysoké. Dúfame, že sa nám podarí úrodu aj speňažiť a stabilizovať finančnú situáciu nášho družstva,“ uviedol Mózes s tým, že farmár nikdy nevie, aká bude úroda, môže vybrať dobré odrody, správne hnojivo, ale počasie neovplyvní.

„Vlani sme mali záplavy a tento rok chýbal dážď. V máji napršalo len 35-40 mm. Zavlažovanie je nefunkčné, čerpacie stanice sú rozkradnuté,“ pokračoval.

Živočíšna výroba družstva sa prispôsobila k súčasným podmienkam, stratové úseky sa zlikvidovali.

„Ukončili sme chov ošípaných, ostal len hovädzí dobytok. Dojivosť je nadpriemerná, nákupná cena mlieka sa pohybuje okolo 0,32 eura, pričom sa zvýšila cena krmív,“ konštatoval predseda.

Dodal, že v Trhovej Hradskej sa zmenilo aj ovocinárstvo.

„Po minuloročných záplavách sme museli zlikvidovať slivky a broskyne, v súčasnosti pestujeme len jablká. Na niekoľkých hektároch boli stromy tri mesiace pod vodou. Aj tohtoročnú úrodu poznačili májové mrazy, ale očakávame priemerné výsledky. Ovocinárstvo neplánujeme v budúcnosti rozširovať,“ zdôraznil Mózes.

Podľa jeho slov činnosť družstva ovplyvňuje aj zrušenie tzv. červenej nafty, čím sa zvýšili náklady, ročne o 100.000 eur.

„Napriek tomu pestovať budeme naďalej, naše družstvo zamestnáva 66 ľudí, ich počet pri sezónnych prácach narastie o 30-40 ľudí,“ uzavrel.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments