Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z ekonomiky

V Rusku rástli ceny za potraviny štvornásobne

V Rusku rástli ceny za potraviny štvornásobne
insert_photo

Za prvý polrok 2008 sa v Rusku ceny potravín zvýšili takmer o 13 %, kým v krajinách EÚ to bolo v priemere o 3,5 %.

V júni 2008 sa v Rusku ceny potravín zvýšili o 1,1 %, v krajinách EÚ vzrástli v priemere o 0,3 %. V uvedenom mesiaci bolo najväčšie zvýšenie cien zaznamenané vo Veľkej Británii – 2,4 %, v Portugalsku 1,6 %, v Lotyšsku 1,4 %.

„Pritom vo viacerých krajinách Európy index cien potravín klesol, čo súviselo najmä so sezónnym znížením hodnoty ovocia a zeleniny. Napríklad v Bulharsku klesli spotrebiteľské ceny v priemere o 3,1 % , na Cypre o 2 %, v Grécku o 2,1 %, vo Fínsku o 1,2 %. Za obdobie od nového roka najviac stúpli ceny potravín v Lotyšsku (o 9,6 %), v Litve (o 8,4 %), vo Fínsku, v Maďarsku, v Estónsku, vo Veľkej Británii a na Slovensku (o 6,3 až 6,9 %). Najmenej na Malte (o 0,7 %), v Rakúsku (o 1,1 %) a v Grécku (o 1,3 %),“ uvádza Interfax.
V porovnaní s júnom 2008 v júli v krajinách EÚ v priemere najviac zdraželi oleje a tuky- o 1,0 %, mäso a mäsové výrobky, ryby a morské produkty – o 0,9 a 0,8 %. Pokračovalo stúpanie cien pekárenských výrobkov a krúpov (prírastok cien bol 0, 7 %).

V Rusku sa v júni 2008 najväčším tempom zvýšili ceny za pekárenské výrobky a krúpy (2,4 %) a taktiež, ako aj v krajinách EÚ, na mäso a mäsové výrobky, oleje a tuky (o 2,1 a 1,6 %). Okrem toho o 1,4 % zdražela zelenina, cukor, džem, med, čokoláda a cukrovinky. Zároveň ceny mliečnych produktov syrov a vajec poklesli o 2,4 %, ovocie o 0,8 %.

Ak porovnáme všetky komodity, tak od začiatku roka do júna 2008 v krajinách EÚ najviac stúpali ceny na ovocie – o 8,4 %. Pekárenské výrobky a krúpy zdraželi v priemere o 4,6 %, oleje a tuky o 4,2 %.
V Rusku za prvý polrok 2008 zelenina zdražela o 53,5 %, pekárenské výrobky a krúpy o 18,0 %. Olej a tuky zdraželi o 16,1 % a ovocie o 13,2 %.

Autor článku: Zo zahraničných portálov spracoval Martin German
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments