Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

V Nitrianskom kraji sa naplno rozbiehajú žatevné práce

V Nitrianskom kraji sa naplno rozbiehajú žatevné práce
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

V južných regiónoch Levického okresu sa už naplno rozbiehajú žatevné práce. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov sa zber jarného jačmeňa, pšenice a repky začal súbežne.

„Repka sa posunula o dva týždne, pšenica zostala v rovnakom termíne ako vlani, takže zbery idú súbežne, nenadväzujú na seba postupne,“ uviedol riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Leviciach Radoslav Beluš.

Poľnohospodári očakávajú v tomto roku v závislosti od komodít o 10 až 30 percen nižšie úrody ako vlani. Problematická bude aj kvalita úrody.

Z celkovej výmery zhruba 1500 hektárov ozimného jačmeňa je pozberaných už 80 percent plôch. Priemerné úrody sú o približne dve tony z hektára nižšie ako vlani.

„Minuloročné priemerné úrody sa pohybovali od šesť do sedem ton z hektára. V tomto roku mali takéto výnosy len tí najlepší, priemer bol tri až štyri tony,“ tvrdí Beluš.

Pokles úrod u repky bude zrejme miernejší.

„Tie úrody zatiaľ vychádzajú na dve tony z hektára, no zatiaľ sa kosia len tie plochy, ktoré neboli poškodené pri povodniach. Mnohé subjekty ešte s repkou ani nezačali. Z celkovej výmery 14.000 hektárov je pokosených približne 5000 hektárov,“ zhodnotil Beluš.

Zber pšenice sa zatiaľ len začína, vysiata je na ploche do 28.000 hektárov. Podľa riaditeľa levickej komory sa tohtoročné povodne prejavia na nepriaznivej kvalite obilnín.

Viaceré poľnohospodárske subjekty v regióne budú mať existenčné problémy, domnieva sa Beluš. Finančné problémy sa začali už v minulom roku.

„Tržby sa znížili až o 40%, na preklenutie zložitého obdobia si poľnohospodári zobrali úvery. Pri tohtoročnej nízkej úrode a nízkych výkupných cenách sa môže stať, že nebudú mať na splátky úverov.“

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments