V Európskej únii zrušia subvencie na export bravčového mäsa

V novembri 2007 boli v EÚ zavedené exportné dotácie a to s cieľom zlepšiť exportné možnosti v období, keď vládla na trhu EÚ vysoká ponuka bravčového mäsa a vysoké ceny krmív. Vďaka tomu sa od začiatku roka 2008 európsky trh s brvčovým mäsom začal obnovovať.
Dnes sú už ceny na jatočnú bravčovinu vyššie v priemere o 30 % než v novembri 2007, export sa prudko zvýšil a ceny na krmivá klesajú. Očakáva sa, že v druhej polovici 2008 roka sa produkcia bravčového mäsa v EÚ značne zníži, čo bolo príčinou, že Európska komisia prijala rozhodnutie o zrušení exportných dotácií chladeného a mrazeného bravčového mäsa.
Komisia EÚ pre otázky spoločnej organizácie agrárneho trhu už spustila diskusiu o nariadení nulových exportných subvencií na chladené a mrazené bravčové mäso.