Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Stavy oviec sú stabilizované, mohli by byť oveľa vyššie

Stavy oviec sú stabilizované, mohli by byť oveľa vyššie
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Stavy oviec v SR sa stabilizujú, počet oviec na Slovensku by však mohol byť vzhľadom na prírodné podmienky štvornásobne vyšší. „Slovensko ako krajina s vyše 800.000 hektármi trvalých trávnych porastov je rajom pre chov hospodárskych zvierat, najmä hovädzieho dobytka, oviec a kôz. Ešte v roku 1989 sme na Slovensku chovali viac ako 620.000 oviec,“ uviedla tajomníčka Republikovej rady Slovenského zväzu chovateľov (SZCH) Jarmila Dubravská.

V chove oviec v SR od roku 1989 však podľa nej pokračoval rovnaký trend ako v celom sektore živočíšnej výroby. „Počet zvierat sa znižoval tak, že v roku 1995 sme na Slovensku chovali už len 427.800 oviec. V roku 1999, teda 10 rokov po revolúcii, to bolo už len 340.300 oviec,“ poznamenala.

„Prelomovým rokom bol rok 2005, keď počet oviec klesol na 320.400 kusov. Od tohto roku však pomaly dochádza k stabilizácii stavov a postupnému zvyšovaniu celkového počtu oviec. V roku 2011 sme na Slovensku chovali 393.900 oviec, z tohto 265.000 bahníc. Práve počet bahníc je jedným z dôležitých údajov. Najnižší počet bahníc sme v posledných 25 rokoch mali v roku 1998, a to len 192.500 kusov,“ informovala Dubravská.

„V mnohých ukazovateľoch chovu sme sa za 10 rokov zhoršili, a tak máme skutočne čo robiť, aby sme v ovčiarstve zvýšili nielen počet zvierat, ale aj kvalitu. Zlepšili sme sa v propagácii ovčiarstva – každý rok počas sezóny, teda od Juraja do Demetera, organizujeme na Slovensku množstvo zaujímavých akcií. Na nich majú obyvatelia Slovenska možnosť ochutnať syr vyrobený z ovčieho mlieka či špeciality z ovčieho mäsa. Potenciál v ovčiarstve máme, len ho začnime využívať,“ dodala.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments