Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

SPPK: Začala sa cukrovarnícka kampaň

cukrová repa
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Začala sa cukrovarnícka kampaň. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová. Cukrová repa sa z polí s výmerou 22.000 hektárov (ha) začala zbierať v polovici septembra. Aktuálna cukrovarnícka kampaň by sa podľa nej mala skončiť v januári budúceho roka.

Spresnila, že najbližšie mesiace budú poľnohospodári vyberať z polí repu a zvážať ju do dvoch cukrovarov na spracovanie. Vertikála repa-cukor ako jediná na Slovensku stále existuje v uzatvorenom reťazci, v rámci ktorého sa na Slovensku vypestovaná plodina spracuje výlučne doma a vyrobí sa z nej finálny produkt pre spotrebiteľa.

Pripomenula, že úvod sezóny poľnohospodárov potrápil. Jarné prízemné mrazy začiatkom apríla poškodili viac ako 5000 ha repy, čo predstavuje vyše 20 % osiatej výmery.

“Cukrovú repu preto museli viacerí pestovatelia najmä v okresoch Levice, Šaľa, Topoľčany a Trnava siať nanovo. Aby sme zabezpečili dostatok úrody, nanovo sme osiali až 18 % plôch cukrovej repy,” priblížil začiatok sezóny Róbert Kovács, predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska (zväz je členom SPPK).

Celkový finančný prínos je viac ako 42 miliónov eur za rok

Holéciová poznamenala, že ak sa porovnajú úrody v dvoch spádových regiónoch, odkiaľ spracovávajú cukrovú repu dva cukrovary pôsobiace na Slovensku, tak lepšie úrody dala oblasť okolo Trenčianskej Teplej. Tu očakávajú úrody repy nad 70 ton (t)/ha. V druhej spádovej oblasti, v okolí Serede, bude pre jarné mrazy menej repy, asi 62 až 65 t/ha. Hoci sa ju pestovatelia snažili zachrániť a časť mrazom zasiahnutých parciel dokonca nanovo repou osiali, neskoršie zasiate porasty už podľa Holéciovej nedokázali dať takú vysokú produkciu ako repa zasiata pred mrazmi.

Dodala, že pestovanie cukrovej repy a kontinuálna produkcia cukru na Slovensku nielenže udržuje viac ako 3000 pracovných miest najmä na vidieku, ale má výrazný zelený dosah aj na životné prostredie a krajinu. Poľnohospodári pestovaním repy rozširujú portfólio pestovaných plodín a vďaka repe zabezpečujú krmivá pre hospodárske zvieratá. Navyše, jeden hektár cukrovej repy vyrobí za rok kyslík pre 62 ľudí. V repe a produkcii cukru sa tak skrýva viacero benefitov pre spoločnosť a životné prostredie.

“Celkový finančný prínos za celé odvetvie je viac ako 42 miliónov eur za rok. Aj preto veríme, že tento priamy prínos pre štát presvedčí ministerstvo pôdohospodárstva o opodstatnenosti naďalej podporovať vertikálu repa-cukor. Ako jedna z mála vertikál sa javí ako veľmi rentabilná s rýchlou návratnosťou a vysokou pridanou hodnotou, ktorá sa tvorí a ostáva u nás doma,” doplnil Adrián Šedivý, konateľ Slovenských cukrovarov v Seredi.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments