Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Rastlinná výroba Zo sveta

Spotrebitelia priamo na farme vidia, že dobrý produkt by mal byť drahý

Spotrebitelia priamo na farme vidia, že dobrý produkt by mal byť drahý
insert_photopixabay.com - olivovníky.

Maria Angela Macchiaová zasekne trojmetrovú tyč zakončenú elektrickým hrebeňom do hornej časti 200 rokov starého olivovníka a pustí motor. Nástroj s dlhými zubami, ktorý bol vytvorený na pomoc pri zbieraní nepoddajných plodov z najvyšších vetiev, energicky zatrasie korunou stromu a z vetiev začnú padať do zelených sietí pod stromom prúdy olív.

Prizerajúcemu sa zdá prúd plodov impozantný. Macchiaová sa však mračí. Výnos je len zlomkom toho, čo zo stromu na jej farme I Moricci z 19. storočia juhovýchodne od Pisy spadlo vlani. Podobne ako iní producenti olivového oleja sa preto rozhodla pokúsiť sa nájsť ďalší zdroj príjmov u turistov, píše agentúra Bloomberg.

Turisti si vyskúšajú prácu

Extrémne dažde v celom Taliansku tento rok na jar zničili mnoho kvetov z 900 olivovníkov ešte predtým, ako sa stačili vytvoriť plody. Macchiaová tak očakáva, že tohtoročná produkcia oleja klesne asi o tri štvrtiny. Aby si vynahradila časť výpadku príjmov, hostí skupiny turistov. Návštevníci zostávajú na jej farme, pomáhajú zbierať olivy a v čase voľna spoznávajú región. Na záver dostanú pollitrovú fľašu oleja, ktorú si môžu vziať domov.

“Ľudia sa zberu skutočne zúčastňujú,” hovorí Macchiaová.

Turisti si vyskúšajú prácu, ktorá je spojená s výrobou panenského olivového oleja, a zároveň sú alternatívnym zdrojom príjmov pre poľnohospodárov, ktorí sa čoraz viac stretávajú s rastúcimi nákladmi a s dopadmi extrémneho počasia spájaného so zmenou klímy.

Nižšia produkcia, vyššie ceny

Používanie olivového oleja je teraz drahšie, ako kedykoľvek predtým. Pokles úrody spojený s extrémnym počasím sa časovo zhoduje s nárastom dopytu spotrebiteľov, ktorí sa chcú starať o svoje zdravie. Podľa obchodnej publikácie Olive Oil Times, ktorá sleduje vývoj v odvetví, by celková produkcia olivového oleja v tomto roku mala predstavovať 1,97 milióna ton. To predstavuje pokles o 23 percent oproti priemeru z predchádzajúcich štyroch rokov.

Španielsko, ktoré tradične produkuje zhruba polovicu svetovej produkcie olivového oleja, už druhým rokom trápi sucho. To už znížilo vlaňajší zber o viac ako polovicu a tento rok sa očakáva iba nepatrné zlepšenie.

Grécko v septembri postihli katastrofálne dažde a krupobitie, ktoré poškodili stromy. Očakáva sa preto, že produkcia gréckeho oleja klesne v porovnaní s bohatou minuloročnou úrodou o 40 percent.

V Taliansku ceny olivového oleja stúpli v októbri medziročne o 49 percent a v Španielsku, kde obchodníci olivový olej kvôli krádežiam v obchodoch už uzamykajú, sú vyššie o 74 percent.

Zážitky zo zberu olív

Výrobcovia oleja, ako je práve Macchiaová, si môžu za svoj prémiový olej síce účtovať vysoké ceny, to ale nestačí na kompenzáciu poklesu produkcie a rastu nákladov na hnojivá, pracovnú silu, sklenené fľaše a elektrinu.

V stredomorských krajinách sú už niekoľko rokov k dispozícii zážitky zo zberu olív a ochutnávky olivového oleja. A Taliansko sa pomocou nového zákona, ktorý vstúpil do platnosti vlani, snaží prilákať turistov do olivových hájov aj mimo sezóny zberu.

Rozpočtový zákon uľahčuje výrobcom vyberať vstupné na akcie spojené s produkciou oleja a je vytvorený podľa podobnej legislatívy pre producentov vína, ktorý pomohol mnohým talianskym vinárom uspieť v zahraničí.

V storočných olivových hájoch sa tak konajú akcie od koncertov cez meditačné a jógové sedenia medzi stromami až po cyklistické a pešie výlety v pestovateľských oblastiach. Októbrovej akcie “Prechádzka po olivových poliach” sa v 163 mestách a dedinách produkujúcich olej zúčastnilo viac než 25.000 ľudí.

Podobné príležitosti pre turistov, ktorí milujú olivový olej, ponúkajú aj ďalšie krajiny. Good Life Greece organizuje na gréckom ostrove Syros dovolenku spojenú so zberom olív, a olivové háje sú zhruba päť minút chôdze od pláže.

Na chorvátskom ostrove Šolta je možné trhať olivy z 1000 rokov starých stromov. Podujatie organizuje prémiová značka olivového oleja Olynthia.

Fanúšikovia Dona Quijota môžu navštíviť olivové háje firmy García de la Cruz v španielskom regióne La Mancha. Zájazdy na zber olív tam zahŕňajú aj návštevu lisu na olivy zo 17. storočia.

Uznanie množstva práce

Producenti vidia aj vedľajší prínos cestovného ruchu. Je to uznanie množstva práce, ktorá stojí za výrobou jednej malej fľaše olivového oleja.

“Najdôležitejšie je, že vidí, že to nie je len o tom otočiť kohútikom a vyteká olej,” hovorí Macchiaová.

“Keď si tým človek prejde, povie si – dobrý olej by mal byť drahý za všetku tú námahu, ktorú si jeho výroba žiada,” povedal sudca z Hartfordu David Sheridan, ktorý sa do I Moricci vydal so ženou a dcérou.

Macchiaová sa pred 25 rokmi vzdala kariéry zlatníčky a začala sa venovať poľnohospodárstvu. Dúfa, že turistický ruch prinúti viac ľudí zaujímať sa o olej najvyššej kvality, ako je ten jej.

“Zo 100 ľudí sa o olivový olej zaujímajú asi štyria. Ale mne to stačí. Toto sú tí ľudia, na ktorých sa chcem zamerať,” dodáva.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: pixabay.com - olivovníky.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments